A balatoni hekk 12 ezer kilométert utazik a magyar tengerig (economx.hu)

Bár a hekket a Balatonhoz kapcsoljuk, valójában egy tengeri hal, tengeri csuka, leginkább az argentin partoknál halásszák, így Magyarországig 12 ezer kilométert utaznak fagyasztott állapotban. Ezzel egyébként nincs gond, a hekk húsa egészséges, jól elkészíthető és mivel a kárászhoz, keszeghez, pontyhoz képest szálkamentes, a gyerekeknek is nyugodtan odalehet adni – írja az economx.hu.

A hekk magyarországi telepítésével nincs értelme foglalkozni, ez tengeri hal, és ha nem kapja meg a számára szükséget sós vizet, elpusztulna az édes vízben. Azért volt szükség az importálására, mert a hatvanas, hetvenes években a túlzásba vitt, átgondolatlan magyar export miatt Magyarországon halhiány alakult ki.

Az emberek hamar megkedvelték a fehér húsú tengeri csukát, nagy előnye a szálkamentessége, egy hekkel, két szelet kenyérrel jól is lehet lakni. Akár a tíz kilót is meghaladhatja a súlya, Argentínában, mert Magyarországra az ennél kisebb példányok kerülnek el, hatalmas tömbökben, fagyasztva. Egyébként az argentinok éjszaka halásszák, ekkor jön fel a felszínre kisebb halakkal táplálkozni, napközben kétszáz méter mélyen is lemerül az Atlanti-óceánba.

Nem csupán Argentínában honos, Chile, Peru partjainál is halásszák, a Skandináv-félszigetnél és Izlandon is megtalálható, sőt, egyes észak afrikai partszakaszokon is, Magyarországra meghatározó mennyiségben mégis Maradona és Messi hazájából érkezik.

Ennyi most júniusban a hekk

Az árak júliusban, augusztusban még változhatnak, ám júniusban ilyen áron lehet hekket és más halételeket enni

  • halászlé 2023 – 2300 forint;
  • halászlé 2024 – 3290 forint;
  • hekk 2023 – 3800 forint;
  • hekk 2024 – 4490 forint;
  • rántott fogas, roston fogas 2023-ban – 4100 forint;
  • rántott fogas, roston fogas 2024-ben – 4790 forint;
  • rántott ponty 2023-ban – 3250 forint;
  • rántott ponty 2024-ben – 3890.

A vegyes haltál 2 személyre 14 900 forint, igaz, található benne pisztráng, rántott fogas, rántott harcsa, rántott ponty, petrezselymes burgonya, rizs, tartármártás, vagyis egy személyre 7450 forint, így elgondolkodásra késztetheti az embert, netán egyszer megéri bevállalni.