A balatoni boroknak helye van a nemzetközi piacon (veol.hu)

Badacsonyban könnyed, gyümölcsös, a badacsonyi furmint és szürkebarát felhasználásával – a hazai borászatok közül egyedülálló módon – tartályos technológiával készült pezsgővel készült, amelyet a premieren egyszerre kínálták az ország meghatározó vendéglőiben, szállodáiban. Laposa Zsófia borásznő mindezt olasz földön, hosszú időn át tanulta, majd a badacsonyi pincészetben készítette el a Balaton-felvidék vulkanikus italát. Laposa Zsófi úgy fogalmaz, ezzel nemcsak egy kitűnő pezsgő született, hanem azt is várják tőle, hogy tovább élénkülhet Badacsony, a Balaton-felvidék, illetve a tó idegenforgalma, ahol mind meghatározóbb a kitűnő minőségű gasztronómia.

“Szüleink példáját szem előtt tartva testvéreimmel, Bencével, aki a birtok ügyvezetője, valamint a kereskedelemért felelős Lilla nővéremmel keményen dolgozunk azon, hogy védjük és rekultiváljuk a helyi ültetvényeket”

– fogalmazott a veol.hu-nak Laposa Zsófia. A badacsonyi borász kifejtette: Eltökéltek abban is, hogy hírét vigyék a világban a különleges adottságú Badacsonyi borvidéknek, és bizonyítsák, van helye a fiataloknak vidéken, illetve van dolguk a magyar borászatokban. Minden 1978-ban kezdődött a Balaton-felvidéken, egy vonaton, amelyen a szüleik találkoztak. Nem sokkal később, még ugyanabban az évben házasságot kötöttek az ikonikus Hableány épületében, amely ma a birtok központja. Így kötött életre szóló „szövetséget” a budapesti kádár Laposa család és a badacsonyi szőlőműves Barabás család. A szülők nászajándékba egy kis présházat kaptak a Balaton-felvidéken.

“A borászat már a ’90-es évek elejétől bővülni kezdett. Édesapánk remek érzékkel választotta ki a legjobb területeket a Badacsonyi borvidéken: Badacsonyban, a Csobáncon és a Köves-hegyen, ahol azóta is a legnagyobb parcelláik húzódnak, és ezek képezik ma is a birtok gerincét, amely mára 30 hektárosra nőtt”

– tette hozzá. A pezsgőkészítés iránti vágy már régóta megvolt a családban, hiszen mindenki nagyon kedveli fogyasztóként ezt a stílust, a megvalósítás azonban az új üzem tervezésekor indult. A tartályos pezsgőkészítéshez külön technológia és komoly szaktudás kell, így Zsófi számára is nagy szakmai kihívást jelentett. Folyamatosan figyelni kell a fizikai folyamatokat, és nem veszélytelen a nyomás alatt történő eljárás sem, így a precizitás, pontosság, óvatosság alapvető munka közben. Természetesen nemcsak a technológia fontos, hanem a végeredmény is, hiszen ezzel az eljárással intenzívebb illatú, gyümölcsösebb, könnyedebb pezsgők születnek. Összehasonlításképpen olyan, mint egy reduktív fehérbor és egy fahordóban érlelt, testesebb fehérbor különbsége, ugyanis ekkora az eltérés a tartályos és a palackos erjesztésű pezsgő között is. A palackos eljárásnál az élesztős, kenyeres jelleg mutatkozik meg, míg esetükben a virágos, gyümölcsös íz és illat, ami nagyon szép harmóniában áll egymással.

A Balatonnál a szőlészet-borászat jelenlegi helyzetét nem látja túlzottan kedvezőnek, mert azt tapasztalata, hogy az ágazatnak nem kedvezett a járványhelyzet. Úgy látja, még lejjebb mehet a szőlő ára, így még többen elhanyagolhatják az ültetvényeket, és az ingatlanlobbival szemben ezt a versenyt nehezen lehetne megnyerni.

“Édesapám arra tette fel az életét, hogy a szőlőültetvényeket védje, amit mi is teszünk. Ez egy nagyon nehéz küzdelem”

– vallja. Nagy területet rekultiváltak, olyan területet is, ahol hetven éve még szőlő volt, és az akácerdőre már felnőtt az öreg szőlő, az oszlopokat pedig benőtte a gaz. Így erdőirtással kezdték a munkát, aztán visszatelepítették a fiatal fajtát, ami irdatlan munka volt. Évtizedekkel ezelőtti szokás szerint a gazdák lehúzódtak a tanúhegyek „szoknyáira”, mert ott lehetett gazdaságosan nagy mennyiséget termelni. A legtöbb gazda ma is ezeket a területeket használja, ami annak előtte szántó volt. Laposáék kitartó módon a legszebb és a legnehezebb területeken dolgoznak, a szőlőművelésnek hatalmas költsége van, amit nem igazán tudnak érvényesíteni a boraikban, de nekik fontos, hogy megőrizzék ezeket az ültetvényeket a következő generáció számára is.