A Balatonfüredi Yacht Club a vitorlás egyesületek élén (balatonfured.hu)

A 2019-es szezonban a Balatonfüredi Yacht Club lett a legeredményesebb hazai vitorlázó egyesület a Magyar Vitorlás Szövetség rangsora alapján. A World Sailing osztályok eredményei alapján meggyőző fölénnyel végzett az élen a BYC.

A Magyar Vitorlás Szövetség minden év végén a meghatározott hajóosztályokban meghatározott versenyeken elért eredmények alapján rangsorolja a Magyarországon bejegyzett vitorlázó klubokat, egyesületeket. Az egyik lista alapját a World Sailing (WS) osztályokban elért eredmények képezik, a másik lista alapját pedig a nemzeti osztályokban elért eredmények. A két listán a bejegyzett 161 tagszervezet közül összesen 50 egyesület szerzett legalább egy pontot, 15 egyesület pedig mindkét listára fel tudott iratkozni.

A WS osztályokban a BYC tavaly 192,5 pontot ért el. A második helyen a Spartacus Vitorlás Egylet (SVE) végzett 167,75 ponttal, harmadikként pedig a Tihanyi Hajós Egylet (THE) zárta a szezont 140,5 ponttal. A nemzeti osztályok versenyein a Túravitorlás Sportklub végzett az élen 56,5 ponttal.

– Sok munka van ebben. Tervszerűen dolgozunk, folyamatosan képezzük a szakmai stábot és egyénileg a versenyzőinket. Büszkék vagyunk rá, hogy a hat edzőnk közül az egyik az ország legképzettebb szakembere, a többiek viszont saját nevelésű edzők, itt nőttek fel velünk a klubban. A versenyzőknél hasonló a helyzet, nem hozzuk el más kluboktól az élversenyzőket, a saját munkánkkal szeretnénk felépíteni a sportolókat. Valós egyesületi felállásban, munkamódszerrel dolgozunk. A gyerekek táborokból, a városi iskola-programból érkeznek hozzánk, ez egy jól kialakult struktúra – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Böröcz István, az egyesület ügyvezető Igazgatója.

A Balatonfüredi Yacht Club évente több nemzetközi és hazai versenyt szervez, gyerektáborokat, iskolai programokat tartanak. Az idei tokiói olimpián is részt vesz versenyzőjük.

– Ez a rangsor presztízst ad. A munkánk visszaigazolása. Nemzetközileg a versenyzők, bírók és szervezők szintjén is jól teljesítünk, de nem szabad hátradőlnünk. Olyan gyorsan változik a nemzetközi vitorlázás, hogy elég lépést tartani vele. Már a 2026-os nemzetközi versenyeinket készítjük elő illetve tervezzük, melyik hajóosztályokat fejlesszük a jövőben – mondta Böröcz István a balatonfured.hu-nak.