A balatonfüredi járásbíróság működését ismertető kötetet mutattak be a Kisfaludy Galériában (veol.hu)

A településen 1872. január elsejétől 84 éven át működött járásbíróság. A Veszprémi Törvényszék és a balatonfüredi önkormányzat, valamint helytörténeti gyűjtemény együttműködése révén, az Országos Bírósági Hivatal támogatásával létrejött kötet bemutatja a járásbíróság történetét, valamint az intézmény több vezetőjének életútját is ismerteti. A Balatonfüredi járásbíróság története című kötetet P. Miklós Tamás helytörténész és Szabó Viktor, a törvényszék bírósági titkára állították össze.

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke a kötetbemutatón hangsúlyozta, a bírósági intézmény minden időszakban együtt fejlődik a társadalmi közeggel. Felidézte, az elmúlt években ez a harmadik bíróságtörténeti kiadvány, amit megjelentettek, és ezek a kötetek hozzájárulnak a bírói identitás erősítéséhez is. A törvényszék elnöke hangsúlyozta, a kötetbemutató a múlt, a jelen és a jövő találkozása is: 2022. január elsejével ugyanis az országban elsőként Balatonfüreden jön létre törvénykezési hely a Veszprémi Járásbíróság alintézményeként – tudósít a veol.hu.

Bóka István polgármester elmondta, a huszadik század elején Balatonfüred térségi központ volt, a településen járásbíróság, telekkönyvi hatóság és főszolgabírói hivatal is működött. Örömét fejezte ki, hogy a jövő évtől közel 70 év után újra igazságszolgáltatási intézmény létesül a városban. A kötetről elmondta, a bíróságtörténet mellett az olvasó a település történetével is megismerkedhet. Mezey Barna tanszékvezető egyetemi tanár, jogtörténész arról beszélt, a kötet kiemelkedik a bíróságtörténeti kiadványok sorából: a szerzők a levéltári és irattári anyagok feldolgozása mellett elvégezték a helyi és országos sajtó kutatását is. Emellett a kiadvány gazdagon illusztrált fotókkal, a szemelvényekben pedig érdekes történetek olvashatók bírósági eljárásokról. Hozzátette, a füredi járásbíróság története bizonyítja azt is, hogy a bírósági szervezetek hogyan tudtak ellenállni a hatalmi nyomásnak.

A Kisfaludy Galériában a könyvbemutató után kiállítás kezdődött, amelyet Kahler Frigyes nyugalmazott kollégiumvezető nyitott meg. A balatonfüredi járásbíróság történetének meghatározó időszakait ismertető tablók mellett levéltári forrásdokumentumok és a korszak bíróságain használt eszközök is megtekinthetők.