A Balaton vízállása 124 centi, a víz 12,5 fokos

Lassan két hete tartja magát a Balaton átlagos vízállása a 124 centiméteren – a vizugy.hu adatai szerint -, ami magasabb a márciusban előírt 115 centis üzemi vízszint-maximumnál. Tavaly december vége óta 25 centiméternyit engedtek le a Balaton vizéből, és jelenleg is zajlik egy kis intenzitású, 10 köbméter/secundum sebességű vízeresztés a Sió-zsilipen.  A tó vize szerda reggel Siófoknál 12,5 Celsius fokos volt. Ma a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 fok körül alakul, késő este 10-12 fok valószínű – a met.hu adatai szerint.

A Balaton átlagos vízszintjének alakulása az elmúlt 20 napban (Forrás: vizugy.hu)

Áprilistól ismét folymatosan frissített adatokkal szolgál a a Balaton-régióról (aktuális viharjelzés, csapadék, szél, páratartalom, hullámmagasság) a met.hu. 
A mai napról azt írják, hogy a Balaton keleti medencéjében a mérsékelt (10-25 km/h) délnyugati szelet már reggeltől időnként élénk (25-35 km/h) lökések kísérhetik. Másutt a kezdetben gyenge-mérsékelt (5-20 km/h) változó irányú szél késő délelőttől délnyugati irányba fordul és egyre többfelé megélénkül (25-40 km/h), megerősödik (40-50 km/h).
Koradélután a Balatonnál egyes lökések már átmenetileg elérhetik az 55, néhol esetleg 60 km/h sebességet is. Estére az erősebb lökések megszűnnek. A délnyugat felől megnövekvő fátyolfelhőzet mellett kora délutánig még (szűrt) napsütés lesz a jellemző. A déli óráktól tovább vastagszik a felhőzet, a délután második felében napsütés már nem valószínű. Csapadék késő délutántól előfordulhat helyenként gyenge eső formájában.