A Balaton is téma volt az Országgyűlésben (mti)

A Balaton is napirendre került az azonnali kérdések során hétfőn az Országgyűlésben az MTI tudósítása szerint. Az egyik ellenzéki párt képviselői azt firtatták, a Balaton valóban mindenkié-e, továbbá hogy mikor kötik össze Mesztegnyőt a balatoni bicikliúttal.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) arról beszélt, hogy tavaly év végén a kormánypárti többség módosította a Balaton-törvényt és azóta az önkormányzatok és az állam kiemelt fejlesztési területeket jelölhetnek ki. Eltűnnek a strandok, a kempingek és a nádasok és közben vitorláskikötők, luxusvillák, parti szállodák jelennek meg a helyükön. Hamarosan Keszthelyen is egy újabb vízparti strand tűnik el – tette hozzá.
A Balaton valóban mindenkié? – kérdezte.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára leszögezte, hogy a Balaton továbbra is mindenkié. A politikus úgy fogalmazott, hogy a törvény elfogadásakor, tavaly decemberben az ellenzék a rendbontással volt elfoglalva. A jogszabály megőrizte és megerősítette a Balaton védelmére szolgáló további rendelkezéseket – hangsúlyozta. A törvény új védelmi szabályokat is bevezetett, ugyanis a zöldterületek, strandok és kempingek együttes hossza nem csökkenthető – hangsúlyozta.

A Mesztegnyőt a Balaton körüli kerékpárúttal összekötő szakasz korábban már bejelentett megépítését kérte számon az innovációs és technológiai tárca vezetőjét Steinmetz Ádám (Jobbik), azt hangsúlyozva, a projekt alapvetően meghatározza a marcali kistérség fejlődését.
Cseresnyés Péter, a tárca parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a kormányzat kiemelt célként kezeli a fenntartható közlekedési formák, így a kerékpározás fejlesztését, majd napjaink kerékpárút-fejlesztéseit sorolta.

A konkrét kérdésre válaszolva azt közölte: az építőipari árak emelkedése miatt nem volt elég a 18 kilométeres szakasz megépítésére a rendelkezésre álló 500 millió forint, de kedvező elbírálásra használhat a település, ha kérik a keretösszeg megemelését, így pedig jövőre elkezdődhet a beruházás.