A Balaton-átúszás időjárási hátteréről

Az idei Balaton-átúszás a résztvevők számára időjárási szempontból rendkívül nyugodt, optimális körülmények között zajlott. Az a szerencsés forgatókönyv valósult meg, amikor az első kijelölt időpontban elrajtolhatott a verseny. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy ennek a tömegeket megmozgató sporteseménynek  a lebonyolítása elképzelhetetlen az Országos Meteorológiai Szolgálat támogatása nélkül. 

A rendezvény időpontjára néhány nappal korábban még a vasárnap tűnt optimálisnak. A számítások szerint a pénteken átvonuló hidegfront hatására még szombaton is erős szél lett volna. A csütörtök hajnali számítások viszont vasárnapra megélénkülő délnyugati szelet adtak, illetve a szombatra várt északi szél esélyét gyengítették. Átfogó elemzések után az OMSZ Balatoni Obszervatóriumának munkatársai a szombati napra tettek javaslatot- tudtuk meg Horváth Ákos meteorológustól.

Az úszás hajnalán az előző napi hidegfront hatására még élénk, a nyugati medencében időnként erős közeli északi, északkeleti szél fújt, azonban reggeltől határozottan gyengült a szél. A szervezők így viszonylag nyugodt vízen, csökkenő hullámzásban tudták felépíteni az úszófolyosót.

Napközben a tovább gyengülő északkeleti szelet a helyi cirkuláció hatására fokozatosan változó irányú, többnyire a víz felől fújó gyenge légáramlás (10-20 km/h) váltotta fel, a vízfelszín folyamatosan kisimult.

Szinte zavartalan volt a napsütés, csak a délutáni óráktól jelent meg fátyolfelhőzet, és alakul ki néhány gomolyfelhő pamacs. A léghőmérséklet a reggeli 20 fokról délutánra a part felett 28 fokra emelkedett. A nyílt víz délutánra 25-26 fokra melegedett.