A Balaton adta a legtöbb borkiválóságot (vg.hu)

Megjelent a 2018-as Borkiválóságok könyve fehér, vörös és rozé kategóriában, amelybe a borászok által beküldött, csaknem 1300 tételből 565 került be. Összességében a balatoni borrégió végzett az élen 96 kiválósággal és egy topborkiválósággal, míg Tokajból 61 borkiválóságot és nyolc topborkiválóságot választott a zsűri.

A szervezők szerint az elmúlt hat évben – a Nemzeti borkiválóság program indulása óta – javult a hazai bor minősége, és egyre több borász igyekszik elnyerni termékének a borkiválóság címet.

Az elmúlt öt évben nagymértékben csökkent az Olaszországból érkező lédig borok mennyisége – mondta a Világgazdaságnak az eseményen részt vevő Bognár Lajos, az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos. (A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint 2011-ben még csaknem 360 ezer, tavaly pedig már csak 106 ezer hektoliter hordós bor érkezett Olaszországból.)

Bognár Lajos szerint ezeknél a tételeknél korábban nyomon követési, valamint a minőséggel kapcsolatos gondok voltak. E problémák azonban 2012-től – amióta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) számára kiemelt feladat lett az élelmiszer-hamisítás, egyben a borhamisítás elleni fellépés – csökkentek. A borokat engedélyező és ellenőrző Nébih tapasztalatai szerint egyre kevesebb a hibás bortétel és a hamisítás is – tette hozzá.