A Balaton a világ bortérképén (Magyar Idők)

A turisztikai szépségei mellett a kiváló borainak köszönhetően is nemzetközi ismertségre tehet szert a balatoni régió. A borvidék egyik terméke nemrég Európa egyik legnagyobb presztízsű versenyéről hozta el az aranyérmet.

Európa egyik legrégibb és legnagyobb presztízsű versenyén a legjobbak közé sorolták a Balaton-felvidéki Canter Borház termékét. A borászat 2017-es évjáratú Magnus sárgamuskotálya aranyérmet nyert a bordoux-i Challenge International du Vinen.

Gelencsér Gergő, a Canter Borház főborásza a Magyar Időknek elmondta: az elmúlt évek munkájának köszönhetően a pincészet prémium borai mind gyakrabban szerepelnek sikerrel a hazai és nemzetközi versenyeken. A 2011-es balatonfüred-csopaki merlot Champion-díjat kapott Szlovákiában, a Danube Wine Challange-en. A márciusi párizsi Vinalies Internationales-en elért ezüstérem után pedig a 2017-es évjáratú Magnus sárgamuskotályt ismerték el a bordeaux-i borverseny ítészei.

– A nemzetközi versenyeken kiváló borok mérettetik meg magukat, minőségi szempontból nagyon magasra teszik a mércét, és szigorú szabályoknak kell megfelelniük a termékeknek. Ezért is számít nagy elismerésnek egy-egy díj megszerzése – emelte ki.

A szakember jelezte: a borkészítéskor elsősorban a fogyasztók elvárásainak próbálnak megfelelni, már a szőlő szüretelésekor figyelembe veszik, hogy mi az, amit keres a vevő.

– A borászok sokszor nincsenek könnyű helyzetben: olyan italt szeretnének készíteni, amilyet megálmodtak, azonban ez sokszor nincs összhangban a fogyasztói ízléssel. Mi arra törekszünk, hogy a vásárlói visszajelzések alapján minél jobb minőségű borokat vigyünk a piacra – fogalmazott a szakember. A készítés során azonban nem csak a hazai ízlésvilágot próbálták kiszolgálni, a cél az volt, hogy az ital a nemzetközi trendeknek is megfeleljen.

Sárgamuskotállyal csak nemrégiben kezdett el foglalkozni a Balaton-parti borászat, a második évjárat máris nagy sikert aratott. – A sárgamuskotályt a legtöbben Tokajjal azonosítják, ahol a beaszúsodott szőlőből édes bort készítenek. Mi ezzel ellentétben egy sokkal könnyedebb, illatos, de száraz bort szerettünk volna a fogyasztók asztalára tenni – emelte ki a főborász.

A 2016-os első próbálkozást követően a tavalyi évjárat igazán különlegesre sikerült. A hibátlan szőlőfürtöket teljes érettségükben szüretelték, majd a préselés előtt héjon áztatott mustot lassan erjesztették.

Gelencsér Gergő rámutatott: a világ borpiaca hazánkat elsősorban Tokajjal és az onnan kikerülő édes borokkal azonosítja – emellett néhány helyen a villányi régiót is ismerik –, a Balaton azonban főként turisztikai látványosságaival hívja fel a külföldiek figyelmét. Sokan nem tudják, hogy kiváló borok kerülnek ki erről a borvidékről.

A szakember  jövőbeli terveiről és a borászatukról is olvashatnak a Magyar Idők cikkében.