A Bakonyerdő Zrt. üzent a fakivágások ellen tiltakozóknak

A Bakonyerdő Zrt. reagált a „Balatonfüredi Erdőért” facebook csoport által február 5.-n, tömeges fakivágások miatt szervezett tiltakozó akciójára. (A fakivágásokról videó is készült.) A térség erdőgazdálkodója egyebek közt kifejtette, hogy egyeztetett, tervszerű erdőfelújításról van szó. Álláspontja szerint: “A tiltakozáson készült és megosztott felvételeken számos a szakmai alapokat nélkülöző, és helyenként túlzó állítás hangzott el”.

 

A Bakonyerdő Zrt. tájékoztatója:

Tisztelt Balatonfüredi lakosok!
A „Balatonfüredi Erdőért” facebook csoport február 5.-n lezajlott tiltakozásával kapcsolatban, a Bakonyerdő Zrt. részéről az alábbiakról szeretnénk tájékoztatást adni.
Sajnáljuk, hogy ugyan “tájékoztatást igen, de – más szervezetekkel ellentétben – meghívást nem” kaptunk az eseményre, ahol a felmerülő kérdéseket megválaszolhattuk volna, hogy a félreértések elkerülhetőek legyenek.
‼🌳A fakitermelésekkel kapcsolatos kérdésekre teljes körű tájékoztatást igyekeztünk már 2021. év tavaszán adni a „Balatonfüredi Erdőkért” facebook csoport képviselőinek. Ekkor, társaságunk kezdeményezésére a csoport képviselőivel és általuk meghívottakkal területbejárást és szakmai egyeztetést tartottunk, amely során bemutattuk az erdőgazdálkodási beavatkozások ok-okozati összefüggéseit, az erdőgazdálkodás tervszerűségét és kontrollját. A témával kapcsolatos egyeztetések jelenleg is folynak, ma már a Balatonfüredi Önkormányzat közreműködésével.
A tiltakozáson készült és megosztott felvételeken számos a szakmai alapokat nélkülöző, és helyenként túlzó állítás hangzott el.
‼🌳A tiltakozás helyszínén nem történt tarvágás, ezért maga a tiltakozás megnevezése is félrevezető. A területen több éve folyamatban levő erdőfelújítás zajlik. Ez az érett, idős fák fokozatos – több beavatkozás során történő kitermelését jelenti, ami a fakitermelés mellett az életfeltételek javításával természetes úton biztosítja az az erdő megújulását. Igen, ha az erdőt járó emberként egy pillanatra rátekintünk – mert az erdő évszázados életében a mi látogatásunk egy pillanat -, akkor fák nélküli bozótost látunk, de javasoljuk, hogy hajoljunk le és megfelelő fafaj ismeret birtokában a bozót egyből a fiatal fákká változik.
Évtizedekkel ezelőtt a legeltetések, tarvágások során egykorú, sarjeredetű, helyenként rossz egészségi állapotú cseres-tölgyes állományok alakultak ki ezen a vidéken, melyeket fokozatosan felújítva, átalakítva több évtizeden átívelő munka során – vegyeskorú, változatos, elegyes erdőkké alakítunk át.
‼🌳A kitermelt faanyag felhasználásával kapcsolatos állításokra reagálva jelezzük, hogy a Bakonyerdő Zrt. vagyonkezelésében levő területekről 2021 évben kitermelt faanyag, több mint 80 %-a hazai felhasználókhoz (nagy része a lakossági tűzifa felhasználókhoz, forgácslap és rostlap termelőkhöz, fűrészüzemekhez, és kisebb része erőművekhez) került. Ezen belül a Balatonfüredi Erdészet fatermékeinek 97 %-a hazai felhasználású volt.
2021 évben a Társaságunknál összesen értékesített fa mennyiség 44 %-a tűzifa volt, amelynek több mint fele közvetlenül került a felhasználókhoz, további része pedig kisebb- nagyobb hazai fafeldolgozó vállalkozások által felkészítve a térség tűzifa ellátását biztosítja. Ez a mennyiség átlagos (8 m3/év/háztartás) felhasználással számítva több mint 16 000 háztartás téli tüzelőjét biztosítja.
‼🌳Társaságunk a teljes körű és szakmailag korrekt tájékoztatás szándékát továbbra is fenntartja. Nyitottak vagyunk egyes erdőterületeket érintő kérdések megválaszolására, tevékenységünk bemutatására is akár a konkrét területen, mert az erdőről az erdőben érdemes tájékozódni.
Bakonyerdő Zrt.
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, szabadtéri és szöveg