A 60-as és 70-es évek építészeti útkeresés irányát idézi egy új balatonlellei üdülőhely (Építész Fórum)

A Zenit Stúdió Balatonlellére tervezett háza az 1960-as és 1970-es évekbeli, Balaton környéki feszített vasbeton nyaralók hagyományát akarta felidézni, és a környezetéhez képest egy feltűnőbb formavilággal szeretné megszólítani az embereket.

(Fotó: Bujnovszky Tamás)

 

Az épület egy izgalmas formai játék. Nem kívánja követni a mai trendeket, nem illeszthető be a jelenleg létező építészeti kánonba. Az 1960-as és 1970-es évek kísérletezőbb, bátrabb építészeti útkeresés irányát idézi – írja az Építész Fórum.

A mai kor számára is nyitottságot próbál sugallni mind az építészek, mind a megrendelők részéről.  A “házikóforma” ház és az üvegkorlátos kockaházakkal szemben próbál egy más alternatívát nyújtani a környéken. Az építészet felelőssége a legtöbb művészeti ágnál nagyobb: hiszen, a kortárs festészetet el lehet kerülni, ha az ember nem jár múzeumba vagy galériába, a kortárs irodalom is megkerülhető, ha nem megy az ember könyvesboltba vagy színházba. Ellenben az építészetbe lépten-nyomon belefutunk, így az mindenkihez eljut.

Miközben az épület kezdte felvenni a tervezett formáját, a Virág Strand látogatói is kíváncsian fotózták az épületet. Mindez jelzi, hogy egy picit bátrabb épületformával már megszólíthatók az emberek. Az energetikai igények, amelyek alapvető és elsődleges tényezői a jelen kor építészetének, nem kell hogy formai lemondással járjanak. A középületek esetén gyakran elvárt egyedi formák és koncepciók átültetése családi ház méretű projektekbe egy nagyon izgalmas feladat, mégha kockázatos vállalás is egyben.