A jövő hónapban készülhet el a civil ház Siófokon (siofok.hu)

Novemberben készülhet el, decemberben tekinthetik meg először egy bejáráson az új civil házat – kaptak ígéretet a helyi egyesületek az októberi civil kerekasztalon.

Most még csak az épülő civil ház tervrajzát nézhették meg és jó néhány kérdésük volt a civil szervezetek képviselőinek: lesznek-e kistermek, lesz-e lift, milyen gyakran tarthatnak ott majd összejöveteleket és mennyit kell ezért fizetniük, bevihetik-e a pianójukat és így tovább – írja a siofok.hu.

Az uniós pályázaton az épületfelújításra a város nyert támogatást, eszközbeszerzésre és programokra a helyi civil szervezetek pályázhattak – emlékeztetett a civil kerekasztalon dr. Molnár Anita alpolgármester.  Feltétele a pályázati támogatásnak, hogy ezeknek a vállalt programoknak meg is kell valósulniuk. E „kötelező feladatok” mellett lesz lehetőségük a civil szervezeteknek a ház használatára, később meghatározott feltételek mellett. A ház bérleti díjait a képviselő-testület fogja majd megállapítani. Várható, hogy évi egy-két összejövetel, például egyesületi taggyűlés megtartására térítésmentesen vehetik majd igénybe, minden egyéb használatért fizetni kell. Várják az egyesületek igényeit – tette hozzá.

Az alpolgármester arról is tájékoztatott: a képviselő-testület a szeptemberi ülésén az eszköz- és programpályázatot benyújtó egyesületek közül a Balaton Táncegyüttest bízta meg a ház működtetésével, egyelőre egy évre (a költségeket a város biztosítja a Kálmán Imre Művelődési Központ büdzséjében). A Balaton Tánc Egyesület elnöke, Tamás Lóránt elmondta: a régi könyvtárépület felső nagyterme megmarad, s reméli, hogy megoldható lesz a kettéoszthatósága a későbbiekben, ugyanakkor több kisebb terem is lesz a házban.

A civil szervezetek képviselői arra is kíváncsiak voltak, melyek azok a „kötelező programok”, amiknek a megvalósítása elsőbbséget élvez. Az alpolgármester sorolt néhányat ezek közül: tehetségkutató- és gondozó foglalkozások, zenei alkotóműhely, digitális fotó- és videóműhely, közösségi médiastúdió, vízibiztonság-oktatás, akvárium-karbantartás és előadások.

Az eszköz- és programpályázaton nyertes szervezetek: a városi önkormányzat, a Balaton Tánc Egyesület, a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Siófoki Kajak-Kenu Sportegyesület, a Patriot SE, valamint a fő profilja szerint településkarbantartással foglalkozó szorosadi székhelyű Szovisz Nonprofit Kft.

A CLLD egy kísérleti projekt uniós szinten is, amely a helyi közösségekre (civil szervezetekre, önkormányzatokra) bízza a fejlesztést, a pályázatok elbírálását – mondta a Siófoki Híreknek néhány hónapja Gelencsér Géza, a civilház-projektre létrejött Siófok Holnap Egyesület munkaszervezetének vezetője. A siófoki egyesületnek 400 millió forintos támogatást sikerült elnyernie, ebből 135 millió fordítható a kulcsprojektre, a civil ház kialakítására, a többire helyi egyesületek pályázhattak rendezvényeik, eszközbeszerzéseik támogatására. A civil ház belső felújítása fér a rendelkezésre álló keretbe, berendezésre már a házban otthonra találó szervezetek pályázhattak, így például a Balaton Fejlesztési Tanács, vagy az önkormányzattal közös projekt keretében a Balaton Táncegyüttes és még egy egyesület, ezen együttműködéssel digitális zenei stúdió létesülhet a házban. Elmondható, hogy kevés civil szervezet akart, illetve tudott élni a pályázati lehetőséggel.

Siófok város önkormányzata a civil ház kialakítására elnyert 135 millió forinthoz 227 milliót tett hozzá önerőként, ebből a pénzből fejezi be rövidesen a kivitelező az egykori könyvtár átépítését.