A Balaton 23 fokos, széllel, esővel indul a hét, de jön a meleg

Az elmúlt 20 napban 9 centimétert apadt a Balaton vízszintje, amelynek átlagos értéke jelenleg 110 centiméter – a vizugy.hu adatai szerint. Ez az évszaknak megfelelő. Ma a Balatonnál délelőtt szeles idő várható, a nap folyamán előfordulhatnak futó záporok. A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton 25-28 fok körül alakul. Késő este 19, 20 fok várható. A tó vize Siófoknál 23 fokos.

Keddtől ismét hőségre kell készülni, amiben a hétvégén egy zivatarokkal kísért hidegfront hoz némi enyhülést – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

 

A met.hu előrejelzése szerint a Balatonnál a mérsékelt északi, északnyugati szelet délelőtt gyakran élénk-erős (30-40 km/h) lökések kísérhetik. A nyugati medencében időnként 45-55 km/h-t elérő vagy akár a viharos fokozatot megközelítő széllökések is előfordulhatnak a déli órákig.

A déli óráktól keletről nyugat felé haladva mérséklődik majd a szél. A keleti és a középső medencében már kora délután, a nyugati medencében várhatóan a délután második felében szűnnek meg az erős széllökések. Kora estére az élénk széllökések is mindenütt elmaradoznak.

A nap első felében erősen felhős lesz az ég és szemerkélő eső, kisebb zápor szórványosan kialakulhat. A délután folyamán nyugat felől lassan szakadozik, gomolyosodik majd a felhőzet, ekkor nyugaton hosszabb, keleten rövidebb időre már kisüthet a nap. Délután előfordulhat futó zápor az üdülőrégióban.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat heti, országos előrejelzése szerint:

Hétfőn napközben már csak helyenként valószínű záporeső, északkeleten esetleg egy-egy zivatar. A legtöbb napsütés a Tiszántúlon várható. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-19, a legmagasabb hőmérséklet 27-32 fok között alakul.
Kedden napos idő lesz. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb az északkeleti tájakon fordulhat elő egy-egy jelentéktelen zápor. Hajnalban 12-19, délután 28-34 fokot mérhetnek.
Szerdán is napos idő lesz, csapadék nélkül. A leghidegebb órákban 14-21, a délutáni órákban 32-37 fok lesz.
Csütörtökön is napos időre lehet számítani. Az ország nagy részén nem várható csapadék, inkább csak a nyugati határvidéken, illetve a hegyekben fordulhat elő egy-egy helyen frissítő zápor, zivatar. A szél elsősorban a Dunántúlon megélénkül, Sopron és a Fertő-tó környékén erős lökések is előfordulhatnak. A minimumok 16-23, a csúcsértékek 33-38 fok között alakulnak.
Pénteken a napsütés mellett már erőteljesebb gomolyfelhő-képződés valószínű, és nyugat, északnyugat felől egyre több helyen várható zápor, zivatar. Akár heves zivatar is lehet. A szél nagyobb területen megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb hőmérséklet 17-23 fok között várható. A maximumhőmérséklet az északnyugati tájakon már csak 30 fok körül valószínű, de a délkeleti, déli megyékben még mindig 35 fok fölé melegedhet fel a levegő.
Szombaton a napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés, szórványosan zápor, zivatar valószínű. A Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik a szél. A hajnali 18-23 fokról délutánra általában 27 és 33 fok közé emelkedik a hőmérséklet.
Vasárnap gomolyfelhős, napos időre van kilátás, a képződő gomolyfelhőkből elszórtan kialakulhat zápor, zivatar. A légmozgás élénk, néhol erős lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 16-21, a legmagasabb hőmérséklet jobbára 27-33 fok között valószínű – olvasható az előrejelzésben.