7 balatoni családi program egy helyen (szeretlekmagyarorszag.hu)

Szétnézhettek egy víztorony tetejéről, megcsodálhatjátok Magyarország egyedülálló ásványmúzeumát, ugrálhattok a játszóházban, és felülhettek akár tevehátra is.

A Balaton ősszel is kiváló hétvégi programlehetőség az egész családnak. Ilyenkor a tó egész más arcát mutatja, a vízpart sokkal csendesebb, romantikusabb, és színesebb is. Ugyanakkor a nyugalmas séták mellett sokféle aktív kikapcsolódási lehetőséget is találni itt. Siófok néhány remek, szórakoztató, ismeretterjesztő, vagy éppen játékos lehetőségét szedte össze a szeretlekmagyarorszag.hu.

1. Víztorony

A város egyik leglátványosabb épülete a Fő téren álló, 1912-ben elkészült víztorony. Korábban 45 méteresnek tartották, az új mérések szerint azonban „csak” 41,30 méter magas. Ám így is szuper a kilátás, és a forgó kávézóban különleges élmény a város felett megpihenni.

A torony eredetileg valóban a vízellátást szolgálta, de 1944-től elvesztette ezt a szerepét és a II. világháborúban a németek tüzérségi megfigyelőként használták. A felújítása 1946-ban történt meg, és 1970-es évekig megint a vízellátás volt a feladata. Utána több évtizedig üresen állt, végül 1992-ben újra hasznosítani kezdték, a turisztikai információs iroda lett benne. Teljes felújítása után 2012-ben nyílt meg újra, azóta itt működik a Tourinform iroda, fent pedig egy panorámaterasz, élményközpont és kávézó is.

A teraszról szép időben jól látszik a tó túlpartja, a Somogyi-dombság, a Tihanyi-félsziget.

A víztorony környékét is érdemes bejárni, hiszen itt találjuk a Varga Imre szobrait, a Makovecz-tervezte evangélikus templomot, a Rózsakertet, a Jókai parkot, a Kálmán Imre múzeumot, vagy például az Ásványmúzeumot is.

2. Bella Zoo

Az egész évben nyitva tartó állatpark a városközponttól 5 km-re található. Vannak itt lovak, tevék, lámák, alpakkák, kenguruk, szurikáták, kecskék, zebuk, díszmadarak, struccok, nyulak és háziállatok is. A gyerekeknek külön kisállat simogatót alakítottak ki. A bátrabbak tevegelhetnek, de lehet lovagolni, a kicsik pedig pónikra ülhetnek.

3. Fordított ház

Az október végéig látogatható fura épület a széplaki városrészben áll. Pontosabban fejtetőn áll. A teljesen berendezett házban egy denevér szemszögéből járhatjuk be az épületet.

4. Galerius fürdő

A nemzetközi színvonalú élményfürdő és wellness központ egész évben várja a látogatókat. Ha a család szereti a vizes programot, akkor itt hat medencéből is válogathat, a szaunája az egyik legmodernebb idehaza, különféle szauna-programokat tartanak benne. Ha pedig lazulni, relaxálni szeretnél, akkor többféle masszázsból válogathatsz.

5. Ásványmúzeum

Siófokon láthatod Magyarország legnagyobb és legszebb – államilag védett – ásványi magángyűjteményét. Mintegy 3000 ásványt ismerhetsz meg, ráadásul a bemutatott gyűjtemény folyamatosan bővül, minden évben újabb darabok érkeznek. Az öt teremben láthatók többek között Magyarország, a nagyvilág, Felvidék, Kapnikbánya és Erdély kincsei. Igazi kuriózum az Erdély területéről származó ˝bányavirágok˝, ilyen teljes magánkollekció sehol a világon nincs. A múzeum tulajdonosa, Kövecses-Varga Lajos ásványgyűjtő, aki 2004-ben egy új ásványfajtát is talált Mányon, a régi szénbánya meddőhányóján, amit Koch Sándor neves magyar mineralógusról kochsándoritnak nevezett el. A kochsándorit első példánya is a siófoki Ásványmúzeumban található.

6. BRTK Könyvtár és Kálmán Imre Kulturális Központ ingyenes programjai

A könyvtárban kézműves foglalkozásokat tartanak, a gyermekek részére jóga és táncház is van. A kulturális központban gyermekkoncerteken, matiné vetítéseken, színházi előadásokon lehet részt venni.

7. Játszóház

A gyerekeknek remek aktív program a játszóház, ahol lehet ugrálni, csúszdázni, bujkálni és minden játékot kipróbálni, a trambulintól az óriás Legóig, a csocsótól a léghokiig. Sőt, a szülők is beszállhatnak a játékba.