Polgárőrdrón űzi el a tolvajt (sonline.hu)

Somogyban már drónt is bevetnek a fatolvajok ellen a polgárőrök, most egy új program indult a külterületek védelmére – írja a sonline.hu. A megyében 81 egyesület 115 településen látja el a szolgálatot.

Januárban legalább két berendezést kívánnak elhelyezni a térségben, később további ötöt. A modern készülékek nemcsak a tolvajok elriasztására alkalmasak, hanem az illegális szemetelők elleni küzdelmet is segíthetik.  A külterületek biztonsága, környezetünk védelme 2019–2020 címmel közös programot indított útjára az Agrárminisztérium és a Országos Polgárőr Szövetség, a szakmai felügyeletet az Országos Rendőr-főkapitányság látja el – nyilatkozta a sonline.hu-nak Poór Gyula, a megyei polgárőrszövetség elnöke.

– A szüret során Balatonszárszó és Kőröshegy közelében a szőlőt dézsmálták meg ismeretlenek, mostanában, a közelgő tél miatt a falopás jelent fokozott veszélyt. Épp ezért kiemelt jelentősége van az új országos programnak, melynek során sűrítjük a külterületi ellenőrzéseket. Az aprófalvas Somogy sajátos helyzetben van: akadnak olyan 300-500 lelkes községek, amelyekhez több száz hektárnyi szántó, erdő vagy épp szőlő, gyümölcsös tartozik.

Éjjellátó, mozgásra aktiválódó kamera és adóvevő is segíti a somogyi polgárőrök munkáját, az új technikai felszereléseket november 30-án Iharosberényben adják át. A korábbi fejlesztések is részben a külterületek védelmét szolgálták, az andocsi polgárőr egyesület nemrég egy drónt vásárolt 150 ezer forintért, melynek segítségével kiváló felvételeket készíthetnek 200-300 méteres magasságból. Poór Gyula kiemelte: a légi jármű vásárlásának híre hamar elterjedt, s visszaszorult az illegális fakitermelés térségben. Ezt várják a jövőben is, s a gyakoribb külterületi jelenlétnek köszönhetően tovább erősödhet a közbiztonság Somogyban.