Sikeres szezont zárt Balatongyörök (inforegio.hu)

Idén közel 100 millió forint bevételt hozott Balatongyörökön a strand forgalma.A Balaton napján a jó szezonra való koccintás nem volt hiábavaló, sőt: a tervezetthez képest mintegy 10 százalékkal magasabb volt a vendégszám.

Az eredmények mögött fejlesztések vannak – nyilatkozta Biró Róbert polgármester az inforegio.hu-nak.                     – – Nagyon fontosnak tartjuk a jövedelemtermelő beruházások erősítését, hiszen a költségvetésben ezek meghatározó források. Nagy szerepe van ebben a strandnak, az onnan származó bevételeket évek óta visszaforgattuk annak fejlesztésére. Ám a magasabb színvonalú szolgáltatások a működési költségeket is növelték.

Az idei 100 milliós bruttó bevétel a 9 évvel ezelőttinek a háromszorosa, de benne van, hogy eközben a belépő ár duplázódott, valós eredményt a forgalomemelkedés mutat, 50 százalékos növekedéssel. A kiadási kötelezettségek, az áfa befizetés után maradó fejlesztési forrás mintegy 30 millió forint. Az anyagiak évről évre való felhasználásával növeltük a zöldfelületeket, a gyep jó állapotban tartását biztosítva automata öntözőrendszer lett kiépítve, felújítottuk a vizesblokkokat, díszburkolatos sétányrendszer épült. Új bejárati épület készült, benne vizesblokk kialakítással, mely egész éven át nyitva van, télen temperált hőmérséklet biztosítja a mindenkori használhatóságot.

Az elmúlt évben a Kisfaludy program révén 40 millió forint támogatást kaptunk a tervezett további feladatokra. A segítséggel játszótereket létesítettünk, kerékpártároló épült, befejeződött a sétány építése, a vendégek által működtethető értékmegőrző készült a strand mindkét bejáratánál. A strandolás közvetlen körülményei is komfortosabbak lettek, két úszó-napozó stég felállításával. A két méter körüli vízmélységig mólószár vezet, végén mintegy 40 négyzetméteres napozó stég van, onnan lépcsőn lehet az úszáshoz merülni.

A további fejlesztésekre már készül az újabb koncepció.- Ezek alapján tudunk a továbbiakban is támogatásokra pályázni – folytatta a polgármester. – Növelnünk kell a vizesblokk kapacitást, a hátsó belépő épület újjáépítése is aktuális. A strand közepén áll a 40 éve készült 120 egységből álló kabinsor, a legértékesebb területet foglalva el. Méretét tekintve pedig nincs is kellően kihasználva. Ennek elbontásával egy szép árnyékos zöldfelület nyerhető. Új kabinok építését tervezzük a jellemzően igényelt méretben, a kerítéshez közeli gazdasági zónában, s a közműrendszer felújítás is napirenden van. Szándékunk továbbá egy önkormányzati tulajdonú vízi sporteszköz kölcsönző létrehozása, becsatlakozva ezzel a Kajak-Kenu Szövetség túrapont hálózatába. A Mozdulj Balaton strandsport programban a Balaton Fejlesztési Tanács évente 2-3 strand számára nyújt nagyobb támogatást eszközfejlesztésre, a következő szezonra mi fogunk kapni egy teqball asztalt.

A falu a közjóléti, infrastrukturális fejlesztésekkel gyarapodik.- Ezekhez is nélkülözhetetlenek a támogatási források, az önerő mellett nyertes pályázatok segítségével van mód a beruházásokra – hangsúlyozta Biró Róbert.

– Évente mintegy 500-1000 méternyi útszakasz felújítására van módunk. Idén tavasszal a Csont Ferenc utcában történt burkolatjavítás, októberi kezdéssel indul az Eötvös utca Szépkilátótól a Petőfi utcáig vezető fél kilométeres szakaszának javítása. Szerepel még a programban a Temető utca nyugati irányba vezető külterületi szakaszán való aszfaltos burkolatépítés. A teljes hosszban való rendbetétellel összeköttetést tudunk teremteni a Szent Mihály-dombhoz és az ottani kempinghez vezető úttal, így Györök-Vonyarc között kikerülhetővé válik a 71-es főút jellemzően zsúfolt nyári forgalma.

A következő ciklus fejlesztési terveiről is beszélt a polgármester az inforegio.hu- nak. A teljes cikk itt olvasható