32,8 millió kilométert kerékpároztak tavaly a Balatonnál

Az Értékterv kft. mérései szerint 2023-ban 32,8 millió kilométert kerékpároztak a Balatoni Bringakörön a magyarok. Az adatok érdekessége, hogy egyre csökken a kerékpározás szezonalitása, sokan választják a tavaszi, őszi időpontokat a kerékpározásra.

A növekedés a teljes előszezon tekintetében is látványos, január és május között a Fertő-tavat leszámítva minden tókörön jelentősen nőt a kerékpárosok száma, a Tisza-tavon mind márciusban, mind áprilisban új forgalmi rekord született. Egyre többen választják a hosszabb, A-ból B-be tartó túrákat is, amit a Budapest-Balaton (BuBa) kerékpárút számlálói is bizonyítanak. Etyeken tavasszal 35%-os, míg Fülén 32%-os növekedés mutatható ki a mért forgalomban – írta közleményében az Aktív- és Ökutorisztikai Fejlesztő Központ.

Egyre több szolgáltató lát lehetőséges a kerékpáros turizmusban

Elindult Magyarországon is a Kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat, amely azokat a vendéglátóhelyeket, attrakciókat, szálláshelyeket tartalmazza, amelyek valóban kiszolgálják a kerékpáros turisták igényeit. A hálózat ma már 771 minősített szolgáltatót tartalmaz. Ezeket a turisták legkönnyebben az ingyenesen letölthető Kerékpárosbarát applikációban találják meg. A rendszert a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség üzemelteti.

A szolgáltatások és újdonságok sorából a Balaton sem maradhat ki. A Balaton egész régiójának kerékpáros felfedezéséhez nyújt segítséget a BalatonBike365 rendszer, amely több mint 1000 km kitáblázott útvonalat, 5 kerékpáros központot, megtervezett túraútvonalakat tartalmaz, és az idei évtől már egy KalandKör400 nevű Balaton környéki kijelölt túramozgalommal is várja a bringás turistákat.

A kerékpáros turisták növekvő száma a rendezvényszervezőket és a rendezvényturizmust is élénkíti. Így a hagyományos Balaton és Tisza-tó körüli kerékpáros rendezvények mellett idén már 11 helyszínen szervezi meg a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség a Ring, hegykerülő kerékpáros túrasorozatot, de újra megszervezésre kerül a Balaton-felvidéki granfondo, azaz a Balatonfondo, és másnap az első országos gravel bajnokság, amely egy új, egyre népszerűbb kerékpározási forma Magyarországon is.

A kerékpáros fejlesztések 2023 óta a kormány által elfogadott Nemzeti Kerékpáros Turisztikai Stratégia mentén zajlanak, amely megvalósításáért az aktív Magyarországért felelős államtitkár és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ felel. A stratégia célul tűzte ki, hogy Magyarországon 2030-ban a kerékpározás gyors, biztonságos, hozzáférhető és gazdaságos legyen, amely így vonzó alternatívát jelent a mindennapi közlekedésben, ezen felül a legkedveltebb szabadidős eszköz is egyben.