3 éves a legfiatalabb „vízimentő” a Balatonon (likebalaton.hu)

A 3 éves Lana a Balatonon él, pár hónapos kora óta úszik, és boldogan játszik vízimentőst, amikor a plüss Mickey egerét vagy édesapját „menti ki” a vízből – írja a likebalaton.hu. Az apja, Tóth Balázs évek óta hirdeti a vízbiztonság fontosságát, több kampányban is részt vett, amelyben az úszás, a mentőmellény és a tudatos vízhasználat fontosságára hívták fel a figyelmet. Lana 2020 októberében született, 3 hónapos korában kezdett úszni, pont a covid járvány kezdete előtt.

(Forrás: Tóth Balázs/likebalaton.hu)

 

A BL YachtClub medencéjét nem engedtük le, így mindenféle járványügyi szabály megszegése nélkül tudott úszni velem és Stoller Kati szakoktató távfelügyelete alatt. Lana most három és fél éves, heti két órát úszik, de ezen felül is megyünk vele pancsolni, játszani, merülni. Most a 25 méteres úszómedence a kedvence, azt szereti a legjobban, oda ugrál be, és a környező sávokban úszók csak pislognak, hogy te úristen, mit csinál ez a félőrült, ezzel a gyerekkel, aki fejeseket ugrik?
– meséli Balázs a meglepő élményeket, amit egy remekül úszó kislány látványa okoz.

A játék már kezd tudatos testhasználatba átmenni, tehát most már tudja, hogy a kezével, a lábával mit kell ahhoz csinálni, milyen mozdulatsorra kell hagyatkoznia, hogy haladjon. Most már vannak olyan feladatok is, hogy a medence egyik végéből a másikba neki kell eljutnia, akár úgy is, hogy nem kap lendületet azzal, hogy én meglököm vagy egy kicsit elrugaszkodik a medence szélétől.

Nem örülnék, ha versenyszerű úszó lenne, de egy biztos alappal rendelkeznie kell és a későbbiekben vízimentő táborban is részt vehetne, de nyilván ez az ő döntése lesz majd, nem akarom őt ebben befolyásolni, jelen pillanatban még ennyi elég, ahol most tart.

Így csobban a kislány az édesapjával egy medencébe:

Balázs fontosnak tartja, hogy gyermeke a Balaton-parton élőként ne féljen a víztől, ha véletlenül vízbe esne, akkor tudja, hogy ott mi történik.

Vannak olyan életmentő gyakorlatok, amelyben megtanulja, hogy egy medencében egyből a medence partja felé indul és kapaszkodik, ha nem érzi magát biztonságban, – de hát ő biztonságban érzi magát, hála Istennek. Szerintem nagyon-nagyon fontos, hogy egy gyerek, főleg a Balaton-parton, tudjon úszni. A legtöbb tragédiával végződő baleset pont erről szól, hogy vízibiciklizünk, napozunk rajta, evezünk, fürdünk és használjuk a vizet mindenféle előzetes úszástudás vagy tapasztalat nélkül. Ezen a hozzáálláson sürgősen változtatni kell!

– mondta Tóth Balázs a likebalaton.hu-nak.

.

A balatoni fürdőzés szabályai:

 • Fürödni a kijelölt fürdőhelyen, illetőleg ott szabad, ahol a fürdés nem esik tiltó rendelkezés hatálya alá!
 • A fürdőhely területén a fürdési szezonban horgászni nem szabad!
 • Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac ill. más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.
 • Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentő őrséget kell állítania.
 • Tilos fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig.
 • A Balatonon minden év április 1-jétől október 10-ig viharjelző szolgálat működik. A viharjelző állomások a Balaton partján 29 (több irányból jól látható) helyen vannak elhelyezve.
 • Az I. fokú viharjelzés – percenként negyvenötször felvillanó sárga színű fényjelzés – esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni.
 • A II. fokú viharjelzés – percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés – esetén fürödni tilos.
 • Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek.
 • A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert az életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik, és ne hagyják el azt.
 • A fürdés vagy vízi jármű használata előtt alkoholt ne fogyasszanak.
 • Ne közvetlenül étkezés után menjenek a vízbe úszni, fürdeni.
 • Felhevült testtel ne ugorjanak hirtelen a vízbe.
 • Vízijárművön vagy felfújható fürdőeszközön, gumicsónakban, gumimatracon a vízterületen ne aludjanak el.
 • Ismeretlen vízterületen óvatosan mérjék fel a meder jellemzőit, a vízmélységet a fürdés előtt.