Folk Utcazene Fesztivált rendeznek Balatonalmádiban (likebalaton.hu)

A Folk Utcazene Fesztivál várja akár az amatőr fellépők jelentkezését is: Balatonalmádi parkjaiban, utcáin és a parton is van lehetőség zenélni – írja a likebalaton.hu

A népek dalai, táncai beszédesek. Bemutatják az őket éneklő, táncoló embereket, információkat közvetítenek róluk. Nem hazudnak, nem hamisítanak. Népdalaink a magyar nyelvvel egyidősek. Ahogy Kodály mondja: benne mindannyian magunkra ismerhetünk, belőle mások is megismerhetnek bennünket.

A néptánc más. Nem lehet népdal módjára lejegyezni. A lépések és figurák, a táncformák megörökíthetőek. A táncos azonban mindig hozzáteszi saját magát. A testtartásával, a személyiségével, a gondolatiságával. A figurák nem ismétlődnek meg azonos módon vagy azonos sorrendben, a saját táncát minden táncos, minden páros, minden együttes maga alakítja ki.

A Folk Utcazene Fesztivál május 18. és 20. között megtölti a várost néptánccal és népzenével. Elsődleges cél, hogy amikor a látogató elindul Balatonalmádi utcáin, terein, parkjaiban vagy a Balaton partján, mindenütt zenélő, táncoló fellépőket láthasson-hallgathasson.

Több gyerekcsoport is fellép a Folk Utcazene Fesztiválon
Minden korosztály képviselteti magát. A gyerekek képviseletében a Balatonalmádi Néptáncműhely gyerekei, a Zöldág Néptáncegyüttes (Litér), a Táltos Tálentum Alapfokú Művészeti Iskola (Szentgál), a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és AMI néptánc tagozata táncol.

A felnőttek képviseletében ott lesz a Balatonalmádi Néptáncműhely, a Cserregő Néptáncegyüttes (Várpalota), a Veszprém-Bakony Táncegyüttes, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület, a Somogy Táncegyüttes, a Zala Táncegyüttes, a Duna Művészeti Együttes, a vajdasági Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesületének táncegyüttese és az Énekes Lenke Néptáncegyüttes.

A további részletekről itt lehet olvasni.