230 kilós óriástök termett Zalában (mti)

A pásztorhagyományokhoz kötődő kézműves mesterségeket és folklórhagyományokat mutatják be vasárnap a zalaegerszegi Gébárti-tó partján a Kézművesek Házában, ahol kiállítják a Pórszombaton termett 230,5 kilogrammos óriástököt is.

A Melák nevet viselő termény a Zala megyei Pórszombaton, Kiss Attila birtokán termett. A 40 négyzetméter termőterületen nevelt óriástök kerülete a 3,5 métert is meghaladja.

A különleges termény Rácalmáson, az országos óriástök-versenyen második helyezést ért el, mindössze 41 dekagrammal volt könnyebb aranyérmes versenytársánál – mondta el az MTI-nek az őstermelő. Hozzátette: az idén nevelt hat óriástökből a házuk udvarán rendeztek be kiállítást.

Melákot vasárnap a Gébárti-tó mellett tartandó tökfesztiválon is bemutatják. A rendezvényen az óriás-, a lopó- és dísztökök mellett még számos őszi terményt felvonultatnak – jelezte Prokné Tirner Gyöngyi, a Kézművesek Háza intézményegység vezetője.

Kitért arra is, hogy a fesztivál programjaiba nagyon sok pásztorhagyományhoz – Szent Mihály napjához – kapcsolódó programot is beépítettek és a pásztorélethez kötődő folklórhagyományokat is felidézik