19. Tavak Világkonferenciája Balatonfüreden

A 19. Tavak Világkonferenciája 2023. november 7-9 között, Balatonfüreden kerül megrendezésre. A Balaton már másodjára ad majd otthont a rendezvénynek. A 3. világkonferenciát 1988-ban Keszthelyen tartották, amely a tavak pusztulásával kapcsolatos kérdésekkel és problémákkal foglalkozott, mint például az eutrofizáció, savasodás, mérgező anyagok, modellezés, rehabilitációs lehetőségek, valamint az érintettek szerepe a tavak megóvása és védelme során. A mostani konferencián ezeket a témákat szeretnék tovább vinni és kiegészíteni olyan megfelelő és hatékony eszközök bemutatásával, amelyek a tavak ökoszisztéma-szolgáltatásainak fenntartásához szükségesek – olvasható a szervező Balaton Fejlesztési Tanács honlapján.

 

A Tavak Világkonferenciája (World Lake Conference – WLC) története a 1984-es évre nyúlik vissza, amikor a Japán Biwa tavat is magába foglaló Shiga tartományban szervezték meg az első ilyen rendezvényt. A konferencia célja, hogy hozzájáruljon a tudományos megközelítések népszerűsítéséhez a világ különböző részein található tavak esetében, többek között az Egyesült Államokban, Magyarországon, Kínában, Olaszországban, Argentínában, Dániában, Kenyában, Indiában, Indonéziában és Japánban.

Napjainkban a konferencia globálisan elismert világszínvonalú rendezvényt jelent a multidiszciplináris, több tudomány területet magába foglaló szereplőknek, hogy megosszák véleményüket és tapasztalatokat cseréljenek a tavak fenntartható kezeléséről. A konferencia 2 évente kerül megrendezésre az alapító Nemzetközi Tó Környezetvédelmi Bizottsággal (International Lake Environment Committe –ILEC) közösen, a Bizottság szakmai gesztorságával.

A Balatonfüredi konferencia helyszíne: Kongresszusi Központ (8230 Balatonfüred, Huray u. 3.)

A részvételi díjakról ITT érhető el információ.