175 éves évforduló – megújul a Balatoni Hajózási Zrt. flottája, új információk a kikötőkről (Vitorlázz Itthon)

Az idei esztendőben fennállásának 175. évfordulóját ünnepli a Balatoni Hajózási Zrt. 2021-ben számos fejlesztést terveznek: előkészítik a közforgalmú kikötők megújítását, új kompok és katamaránok beszerzése várható, valamint a meglévő flotta korszerűsítése is napirenden van. Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója szerint a tavalyi évben elfogadott reorganizációs terv segítségével megindulhatnak a a személyszállításhoz kapcsolódó fejlesztések. A vezérigazgató a Vitorlázz Itthon-nak adott interjújában beszélt a BAHART- vitorláskikötő láncot érintő legújabb információkról is.

A vállalaton belül több olyan dolog – például a vállalatirányítási rendszer kialakítása – megtörtént, ami az építkezés alapjául szolgálhat. Azonban azt is látni kell, hogy a társaság olyan mértékű forráshiányokkal küzdött az elmúlt öt évben, illetve az azt megelőző évtizedekben, ami szükségessé teszi a fejlesztések, a modernizáció gyorsítását. A legfontosabb feladatom, hogy ebben lépjünk komolyan előre, indítsuk el a fejlesztéseket.

– fogalmazott a Vitorlázz Itthon-nak adott interjújában a Balatoni Hajózási Zrt. decemberben kinevezett vezérigazgatója. Veigl Gábor kifejtette: a tavalyi évben egy úgynevezett reorganizációs tervet fogadott el a társaság tulajdonosi köre, mely egyértelműen azt rögzítette, hogy a hajózásra kell koncentrálni.  Ez a személyhajós szolgáltatásokat, kompszolgáltatást jelenti elsősorban, illetve az ehhez kapcsolódó vízépítési feladatokat, amelyeket a BAHART vízépítő flottája tud elvégezni. A hangsúlyokat ezekre az ágazatokra kívánják a jövőben helyezni és nyilvánvalóan az erőforrásokat is ennek érdekében szeretnénk átcsoportosítani. Hangsúlyozta: itt nem milliárdos, hanem több tízmillárd forintos forrásigény jelentkezik már, hiszen húsz-harminc éves fejlesztéseket kell bepótolni.

Veigl Gábor hozzátette: a vagyontárgyak értékesítéséből befolyó forrást a hajózás fejlesztésére fogják fordítani, ugyanúgy, ahogyan a tőkeemelésből már beérkezett és a számlákon lévő forrásokat is mind-mind a hajózásra fordítják a jövőben.

A vezérigazgató szerint az első és legfontosabb eleme a fejlesztési csomagnak a folyamatban lévő közbeszerzés, amely két darab komp és két darab katamarán megvásárlásáról szól.  Ezek lehetnek az első, látványos elemek, amelyek a jelenlegi flotta megújítását jelentik már.

Kiemelte, hogy olyan informatikai megoldásokat is el kell végezniük, amelyeket az utasok napjainkban már elvárnak. Ilyen lehet az online jegyvásárlás vagy az, hogy a kikötőkben sokkal több tájékoztatóval, elektronikus eszközzel találkozzanak az utazók – fejtette ki Veigl Gábor.

Kiemelt elem még a Szántód-rév és a Tihany-rév fejlesztése, valamint nagyon fontos, hogy a többi személyhajó kikötőben is elkezdődjön a tervezési munka.  Végül, de nem utolsó sorban a BAHART telephely kérdését is rendezni kell, ez az előkészítő munka is várhatóan ebben az évben elindul.

A jelenleg a BAHART üzemeltetésében működő vitorláskikötő-lánccal kapcsolatban elmondta: az alapvető cél a vitorláskikötők esetében is az lenne, hogy egy szakmai üzemeltetőnek adják át a vitorláskikötők üzemeltetés jogát. Mégpedig úgy, hogy a tulajdonjog változatlanul a BAHART-nál marad. A tavaly ősszel kiírt pályázat eredménytelen lett, mert nem érkezett rá ajánlat, de ezt az üzemeltetésre irányuló pályázatot január negyedikén meghirdették újra. Most van lehetőség arra, hogy februárig jelentkezzenek az érdeklődők – tette hozzá. Szólt arról is, hogy az alapvető cél az, hogy a vitorláskikötők szolgáltatása emelkedjen, emellett minél inkább egységes legyen. Ezért is történt az, hogy a kikötők üzemeltetési jogát egyben írták ki és nagyon komoly szakmai, valamint anyagi garanciákat várnak el a potenciális üzemeltetőtől.

A balatoni hajózás 175 éves jubileuma kapcsán elmondta: nagyon bízik abban, hogy mint minden rendes évben, Húsvétkor, idén is el tudják indítani a hajózási szezont. A 175. évfordulóra olyan rendezvénysorozatot építenek fel, ami kiegészíti a hagyományos programokat és a szolgáltatásokat. Több időpontban, számos helyszínen készülnek meglepetéssel. Biztatják majd az utasokat, hogy vegyék igénybe a BAHART szolgáltatásait, ismerkedjenek meg azzal a hosszú időre visszatekintő tradícióval, ami a balatoni hajózás 175 évét jelenti, ugyanakkor fontos elem az is, hogy lássák, tapasztalják az utasok a változásokat, fejlesztéseket – zárta gondolatait Veigl Gábor.

Az interjú teljes terjedelmében a www.vitorlazzitthon.hu oldalon hallgatható meg.