Mégis megtartja az állam a korábban árverésre kiírt egyik balatoni üdülőt (napi.hu)

Szerdán váratlanul törölte öt üdülőingatlanból álló árverését az MNV, a licit lezárása előtt 5 órával. A vagyonkezelő most közölte, hogy miért állították le a milliárdos aukciót.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) 2020. december 18-án hirdette meg eladásra az öt üdülőből álló ingatlancsomagját az Elektronikus Aukciós Rendszeren, 3,62 milliárd forint kikiáltási áron. A négy balatoni – három vízparti – egykori üdülőt, valamint egy Római-part közeli, Nánási úti, leromlott állagú ingatlant csak együtt lehetett megvásárolni.

Az érdeklődőknek december 30-ig be kellett fizetni az árverési biztosítékot (905 millió forintot), majd a licit is elindult 2021. január 4-én, ami január 6-án, 21 órakor zárult volna le, ha a határidő lejárta előtt öt órával nem törli az MNV az árverést.

A napi.hu érdeklődésére a Vagyonkezelő a következő választ adta:

“Az üdülő ingatlancsomag részét képező egyik ingatlan kapcsán időközben – központi költségvetési szerv állami feladatellátását elősegítő – elhelyezési igény merült fel, amely szükségessé tette a teljes csomagra vonatkozó árverés törlését”

Azt ugyanakkor nem közölték, hogy a döntés melyik ingatlanra vonatkozik.

A portál emlékeztet: az ingatlancsomag legértékesebb eleme – 2,09 milliárd forint minimumáron – az 1,7 hektáros, saját kikötővel is rendelkező siófoki Erzsébet szálloda (a korábbi neve Hotel Aranypart) volt, amelyet évekkel ezelőtt a családosok, fogyatékkal élők kedvezményes üdültetését végző nemzeti üdülési alapítvány Erzsébet-programjában is használtak. E nagy kapacitású, és 2012-ben részleges belső felújításon átesett szállodát azonban már 2019-ben el akarta adni az MNV.

Az ingatlancsomagban meghirdettek két balatonlellei, vízparti üdülőt is, amelyek közül a Tóparti üdülőt (ami korábban a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat üdülője volt) ifjúsági táborhelyként is hasznosították és foglalható volt az Erzsébet-programban is.

Eladásra kínálták a balatonakali Vakáció táborhelyet is, ami nem vízparti ingatlan, hanem a Balatontól 1,3 kilométerre található fa- és téglaházas diáktábor, amit a – több önkormányzat által alapított – kiskunhalasi Vakáció Közhasznú Nonprofit Kft. üzemeltetett, és – az árverési hirdetmény szerint – a 2012-ben kötött egyéves bérleti szerződésének lejárta után jogcím nélküli használóként birtokolja az ingatlant.