150 éve szeli át Ajkát a vasút (ajkaiszo.hu)

A Székesfehérvár Kis-Cell vasút vonal megnyitásának 150. évfordulóját ünnepelte a MÁV Zrt. október 15-én. A kora délutáni ünnepségén Lukács György, a MÁV Start Zrt. területi igazgatója köszöntőjében megfogalmazta, hogy elődeink az 1800-as években jól cselekedtek, amikor a vasút megépítése mellett döntöttek. Felismerték, hogy a vasút léte alapvető a gazdaság fejlődésében – írja az ajkaiszo.hu.

A törvényhozók 1869. július 14-én hagyták jóvá a vasútvonal megépítését azzal, hogy 3 éven belül ott vonatnak kell közlekedni. Veszprém és Kis-Cell között 1872. október 3-án indult meg a vasúti közlekedés 122 kilométeren. A jeles évfordulón emlékezzünk azokra, akik 150 éve és azóta is működtetik a vasutat a legnehezebb időkben, háborúk, árvizek, járványok idején is.

Pad Ferenc önkormányzati képviselő, a gazdasági bizottság tanácsnoka, Schwartz Béla polgármester és a képviselő testület tagjai nevében köszöntötte a vasutasokat és az érdeklődő vasút barátokat.
Elmondta, hogy sok kisgyermek örömmel nézi a vonatokat és ha megkérdezik, mi szeretne lenni felnőtt korában, az egyik válasz, hogy vasutas. Ez azt jelenti, hogy vasutasnak lenni szép szakma, akik művelik szeretettel és szívesen csinálják. Karácsonyra is gyakori ajándék a kisvasút, amellyel a gyerekek önfeledten játszanak. A vasútnak a gazdaságban is fontos szerepe van, olyan a közlekedésben, mint az emberi testben az érrendszer, amely mindenhova eljut, és ha jól működik, betölti a funkcióját.

Ajkán már az 1860 – as évek elején tudták, hogy a föld mélye jelentős szénvagyont rejt, amely kitermelése a vasút átadását követően kapott lendületet, ugyanis a szállítás megoldása tette lehetővé, hogy a bányából eljusson a fogyasztóhoz. Megindult az üveggyártás, a bauxit bányászat, a timföldgyártás, Ajka a térség nehézipari központja lett, munkahelyek jöttek létre, nőtt a lakosság létszáma. A rendszerváltáskor a folyamat megtorpant, de a városvezetés megtalálta a megoldást, sok gazdasági társaság települt a városba és Ajka azóta is fejlődik. A vasút előtt is nagy feladatok állnak, a klíma és a környezeti változások miatt egyre inkább előtérbe kerül a környezetbarát szállítási mód.

Az emléktábla leleplezését követően az érdeklődők megnézték a vasút történeti kiállítást. A rendezvényen az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar működött közre Szücs Krisztián karnagy vezényletével.