Balinokat telepítettek a Balatonba

2000 db egynyaras balin telepített a Balatonba Fonyódligetnél a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.  Az elmúlt időszakban észrevehetően csökkent a tóban e halfaj egyedeinek száma, a ragadozó ugyanakkor népszerű a horgászok körében.

1996 óta nem telepítettek balint a Balatonba, az ugyanis képes szaporodni a tóban és mindezidáig a balatoni balinpopuláció a horgászigényeket ki tudta elégíteni. Az elmúlt néhány év fogási statisztikái azonban egyértelművé tették, hogy a fogások e halfaj tekintetében csökkenő tendenciát mutatnak, ami vélhetően a fokozott horgászati nyomás miatt alakulhatott ki. Ennek ellensúlyozására a társaság megkezdte a balin tógazdasági nevelését kísérleti jelleggel..

A balin nem tipikus tógazdasági hal, a szakmában kevesen foglalkoztak eddig a termelésével, emiatt kevés tapasztalat áll rendelkezésre. A most betelepített mennyiség az első sikeres termelési ciklus eredménye, mely reményeink szerint az elkövetkezendő években növekedni fog- mondta el a hirbalaton.hu kérdésére Tulipán Tibor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere.
A telepítésen egy közeli horgásztábor tagjai is részt vettek. A gyerekek maguk is közreműködhettek a halak új otthonukba való kihelyezésében. A társaság kiemelt figyelemmel kezeli a gyerekeket, ők ugyanis a jövő horgászgenerációja.

(10:23)