Zánka: újabb szabadstrand vált fizetőssé, sőt korlátozták a látogatási időt (balatontipp.hu)

“Eldőlt az egyik utolsó bástya az északi parton, az egyébként is kevés szabadstrandból kiesett az egykori zánkai úttörőváros strandja. Ráadásul a látogatási lehetőséget is radikálisan korlátozták” – írja a balatontipp.hu.

Az úttörős időkben, majd a rendszerváltást követő első években is zártan működő gyermekváros strandját Bogó Ágnes főigazgató nyitotta meg 22 évvel ezelőtt a külső látogatók előtt. Az akkor Gyermek és Ifjúsági Centrum néven működő intézménybe gyakorlatilag szabadon bemehetett bárki, mert a főkapun kívül azzal átellenben a 71-es főút másik oldalán volt egy ajtó gyalogosoknak, bicikliseknek. Később, a bicikliút elkészülte után Zánka felől is nyitottak egy biciklis, gyalogos bejáratot.

Bogó Ágnes a közel két évtizedes tapasztalatai alapján is úgy látja, hogy helyes lépés volt a nyitás. A jobb időkben évi 50 ezer szállóvendég mellett a 300 ezer napi látogató sem okozott semmi komolyabb problémát.

Az utóbbi években elindult egy bezárkózási folyamat. Az Új Nemzedék Központ idején lezárták a 71-es főút melletti “kiskaput”, majd a közben az Erzsébet Táborok Alapítványhoz került “Zánkai Sport- és Rendezvényközpontban” megszüntették a Zánka felőli gyalogos, biciklis bejutási lehetőséget.

A jelenlegi állapotok szerinta a rendezvényközpont szállóvendégei használhatják csak ingyenesen a strandot, a többieknek – még a 3 év alatti gyermekek után is! – fizeni kell. Ráadásul a hajdani ifjúsági centrum partszakasza csak 9-19 óra között látogatható.

A fizetőssé vált zánkai strandról további adatokat, és fotókat a balatontipp.hu oldalán itt olvashat.