Vasárnapig tart a Füredi Tavaszi Fesztivál (balatonfured.hu)

Reformkori séta, Esszencia koncert, fiktív dokumentumfilm vetítése és a megosztó Hamvas Béla író és filozófus is szerepel egyebek közt a március 19-ig tartó V. Füredi Tavaszi Fesztivál színes programkínálatában.

A fesztivál kezdetén, március 15-én Balatonfüred reformkori városrészében megelevenedtek az 1848-1849-es márciusi forradalom pillanatai. Az elmúlt napok programjainak részeként megemlékeztek a 150 éves balatoni vitorlázásról is, és az első, balatonfüredi yacht egyesületről, amely Balatonfüredi Yacht Club néven máig működik.

A rendezvény hátralévő napjai bővelkednek még programkínálatban. Jön a magyar zenei élet egyik új, különleges formációja, amelynek tagjai a népzene, a jazz, illetve a klasszikus zene világában önállóan is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak már eddig. A műfajokat összegyúrva igazi örömzenét hallhat, aki részt vesz az Esszencia koncertjén.
A gyerekeknek újra kinyit a Mesekastély, akik a Kisfaludy Galériában és a Jókai Emlékházban művészeti foglalkozásokon is részt vehetnek, míg a szülők a Kerek templomtól induló reformkori időutazáson ismerhetik meg a város korabeli történeteit.

A fesztivál további programjai

MÁRCIUS 18. szombat:

10.00 Reformkori városnéző séta a Kerek templomtól – Időutazás a XIX. századba (Jegyár: 1500 Ft/fő, nyugdíjas/diák: 1000 Ft/fő, családi jegy: 4000 Ft.)
10.00-13.00 Családi alkotónap a Jókai Emlékházban
14.00-15.00 Interaktív tárlatvezetés gyermekeknek
19.00 Esszencia koncert (Anna Grand Hotel)

MÁRCIUS 19. vasárnap:

12.00 Reformkori Séta Szendrey Júliával és Jókai Mórral (Tagore sétány)
Közreműködik: Kéri Kitty színművész és Miklós Tamás a Városi helytörténeti Gyűjtemény vezetője
13.00 Pörköltészet: Arany János – galuskával (Borcsa Étterem)
Költse el vasárnapi ebédjét Arany Jánossal és Aranyné Ercsey Juliannával, ünnepelje a költő óriás kétszázadik születésnapját a Kisfaludy Színház irodalmi menzáján. Versek, levelek, gondolatok Aranytól , Aranyról. Hozza el kedvenc Arany János versét és mi a desszert alatt felolvassuk Önnek.
Arany János: Kőrösi Csaba,Ercsey Julianna: Módri Györgyi. Az irodalmi műsort szerkesztette: Kéri Kitty
A részvételhez előzetes regisztráció szükséges: kisfaludyszinhaz@gmail.com Jegyár: 1848 Ft/fő.

 

Hamvas Napok

A pénteken kezdődött Hamvas Napokon Hamvas Béláról, a rendkívüli műveltsége ellenére húsz évet fizikai munkásként dolgozó, saját korában agyonhallgatott, valamiért máig szélsőségesen megítélt kultikus író, filozófusra emlékeznek meg a városban. Persze ezúttal is együtt jár az elmaradhatatlan irodalmi körítésű borozgatással illetve a Hamvas szöveg ráolvasása a Tagore sétányon álló hársra.
A Balatonfüred, Tagore sétányán zajló Hamvas napok szombati programja:
15.30 Imre álma – Makovecz Imre megrajzolt hite az égtől a földig kiállítás megnyitója a Kisfaludy Galériában
16.00 Polihisztor konferencia
Előadások a művészetek és a tudományok, a humán- és reáltudományok kölcsönhatásáról
A Tempevölgy folyóirat vendégei: Patkós András atomfizikus, Mende Balázs régész, Hörcher Ferenc filozófus, Hansági Ágnes irodalomtörténész, Mezey Katalin költő

További részletek a város honlapján, a balatonfured.hu -n olvashatók.

(21:48)