Zöldinfrastruktúrát fejleszt Tapolca (ÖS)

A TOP_PLUSZ-1.2.1-21-VE1-2022-00003 azonosítószámú „Élhető Tapolca” című projekt keretében belterületi zöldinfrastruktúra fejlesztésre, valamint fenntartható közlekedésfejlesztésre kerül sor. Tapolca Város Önkormányzata, mint Kedvezményezett 119,28 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A támogatás intenzitása: 100%.


A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg. Tapolca Város Önkormányzata, mint Kedvezményezett a TOP_PLUSZ-1.2.1-21 Élhető települések című felhívásra benyújtott pályázatával 119,28 millió vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.
A projektben Kedvezményezett Tapolca négy helyszínén zöldinfrastruktúra fejlesztés keretében fásítást, utcabútorok kihelyezését, kutyafuttató létesítését tervezte. A fenntartható közlekedésfejlesztés keretében a Köztársaság téren a megnövekedett forgalom miatt, a biztonságos közlekedés érdekében a tér átépítését, a forgalmi rend alakítását, parkolóhelyek számának növelését kívánja megvalósítani.

A Kossuth Lajos utcában a meglévő keskeny járda szélesítését tervezte a közlekedők biztonságának növelése érdekekében a meglévő kiemelt, szintbeli gyalogátkelő felújításával együtt.
A projekt célja a település környezeti állapotának, klímájának javítása, közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, élhető települési környezet kialakítása, éghajlatváltozás mérséklése, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, a biztonságos közlekedés feltételeinek javítása.

A fejlesztés eredményeként Tapolca élhetőbb, klímabarát településsé válik.