Zöld Zala: vetélkedő a természeti értékekről (tvkeszthely.hu)

Jelképes kirándulásra hívták a diákokat a Keszthelyi-hegységbe. Ismét megrendezték a Zöld Zala vetélkedőt. A Fejér György Városi Könyvtár 2009 óta várja versengésre az általános iskolás tanulókat. A feladatok elősegítik a résztvevők környezeti nevelését – írja a tvkeszthely.hu.

Keszthely és környéke természeti értékei, azon belül a Keszthelyi-hegység volt a kiemelt témája a vetélkedőnek. A klasszikus totó és igaz-hamis feladványok mellett akciótervet is kellett készíteni, melyben a diákok közvetlen lakóhelyének környezetvédelmét, annak jövőjét kellett bemutatni.

Vajda Tamás versenyző: „Felhívjuk az emberek figyelmét, hogy mennyire szennyezik a környezetet és mit tudunk ez ellen tenni. Ez is volt a feladat benne, hogy egy felhívást is rárakjunk erre a bizonyos kockánkra, mellyel felhívjuk az emberek figyelmét, hogy mi mit tehetünk a környezetünkért.”

Felelőtlen kirándulók szemetet hagytak maguk után. Melyik hulladékot, melyik gyűjtőedénybe kell dobni? Ezt a szituációt kellett a vetélkedőn megoldani. A szervezőknek fontos a kreatív és interaktív verseny.

Verebélyi Judit könyvtáros: „Egyrészt a gyerekeknek egy motiváció, hogy a kreatív feladatokkal jobban megismertessék a jövő generációját és minket is a mai problémákkal, illetve azt ők ezt hogy látják. Másrészt pedig nem csak azoknak a gyerekeknek szól ez a vetélkedő, akik kifejezetten tanulmányi versenyekre készülnek, hanem akik szeretik a természetet, fontosnak tartják, hogy megőrizzük a jövő generációinak a környékünkön lévő értékeket.”

A Zöld Zala vetélkedőt 6-7. osztályosoknak hirdették meg. Az elmúlt két év online programjai után ismét személyesen versenyezhettek a gyerekek. A keszthelyi általános iskolások mellett Hévízről is jöttek tanulók. A Fejér György Városi Könyvtár rendszeresen szervez vetélkedőket és ad otthont különböző ismeretterjesztő előadásoknak.

„Nem tudhatjuk azt, hogy egy diákot például a természetbarát kert előadás keretén belül valamelyik apróbb téma fog meg jobban, vagy pedig egy ilyen vetélkedő keretén belül kezd el azon gondolkozni, hogy ő hogyan tudna tenni azért, hogy a saját lakókörnyezetét szebbé tegye, megóvja és vigyázzon rá” – nyilatkozta Sáringer-Kenyeres Marcell zsűri, természetvédelmi mérnök.

A vetélkedőt “A zöld urai” csapat nyerte meg a Csány-Szendrey ÁMK székhelyintézményéből.