Zenei élményeket ad a Hangjáték projekt (likebalaton.hu)

A népdalénekkörtől a pop-up kórusig, zeneovitól rocksuliig az amatőr zenélés széles palettáját kínálja a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében elindult Hangjáték projekt. A zenélés boldogabbá tesz – röviden ez a Hangjáték, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében zajló széles körű zenei fejlesztési program üzenete. A helyi szakmai közösséggel közösen alkotott projekt céljai a korai zenei fejlesztés, a könnyűzenei oktatás, a zenei élményt adó foglalkozások és közösségi események rendezése – írja a likebalaton.hu.

A Hangjáték keretében Palya Bea énekesnő, Philipp György színházi rendező és karmester, valamint Tóth Árpád karnagy is azért érkezik Veszprémbe a közeljövőben, hogy interaktív foglalkozásaikon minél többen, akár előképzettség nélkül is megtapasztalják a zenélés örömét. A cél minden esetben ugyanaz: szélesíteni az aktívan zenélők közösségét, mondta el Nádasdy Fanni, a program szakmai vezetője.

A program honlapja a zene világnapja alkalmából indult el, valamint bekapcsolódtak a veszprémi hagyományos világnapi koncertbe is. A zene világnapját a megyeszékhelyen hosszú évek óta közös koncerttel ünneplik meg a helyi kórusok és együttesek. A Lovassy László Gimnázium tornacsarnokában tartott kétórás programban Franczia Dániel és Prejczer Kata mintegy negyedórás közös örömzenélésbe vonta be a közönséget: egy egyiptomi, többszólamú éneket tanítottak meg a résztvevőknek, amelyet ritmushangszerekkel kísértek a dobosok. A program keretében különböző zenei foglalkozásokat szerveznek: minden héten megtartják az örömdobolást és a gyermekeknek szóló ukulele-zeneovi programot, mondta Nádasdy Fanni.

A következő napokban is változatos programokkal készülnek, ezekről itt lehet bővebben olvasni.