Zánkai és fonyódi táborok ingatlanjainak átadását tárgyalta az Országgyűlés (mti)

Az Országgyűlés kedden napirendre tűzte két balatoni gyermektáborhoz tartozó ingatlanok sorsát. Az MTI beszámolója szerint Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára expozéjában kiemelte: az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány – az Erzsébet-programról szóló törvénymódosítás révén – a magyar államtól ingyenesen tulajdonba kapná az alapvetően a gyermektáborok működtetéséhez kapcsolódó ingatlanrészeket, amelyekből kettő a fonyódi táborhelyhez tartozó partsáv mentén, egy pedig a zánkai táborhely kikötőjében terül el.


Kifejtette: magyar kormány az elkövetkező időszakban összesen 26 milliárd forintot fordít két balatoni, a zánkai és fonyódligeti táborhely felújítására és bővítésére. A felújítások során a Zánkai Erzsébet-tábor nemcsak minden meglévő lakóépülete felújításon esik át, de új közösségi terek is létrejönnek. megújul a sportcsarnok, színházterem, fejlesztik az éttermet és a konyhát, Fonyódligeten pedig teljesen új, korszerű épületek létesülnek. A munkálatok nem befolyásolják a táboroztatást, az eközben is zökkenőmentesen folyik majd – jelezte Rétvári Bence, aki hozzátette: a kormány által biztosított forrás így lehetővé teszi, hogy a színvonalas programok mellett 21. századi körülmények között és duplájára emelt létszámban táborozhassanak majd a gyermekek.

A beruházás megvalósítása érdekében az is szükséges, hogy a táborokat üzemeltető alapítvány tulajdonába kerüljön a gyermektáborok teljes területe. 2016 szeptemberében ez nagyrészt már meg is valósult, az alapítvány az államtól ingyenesen megkapta a táborhelyekhez tartozó ingatlanokat, 3 ingatlan kivételével, ahol különböző adminisztratív és jogi akadályok miatt az átadás akkor még nem történhetett meg. Mostanra ezek az akadályok is elhárultak – mutatott rá.

A parlamenti államtitkár kitért arra is, hogy az Erzsébet Táborok programjain 2016-ban közel 90 ezren vettek részt, 2017-ben ez a szám már meghaladta a 100 ezret, 2018-ban pedig 126 ezerre emelkedett a résztvevők száma.

2018-ban már összesen csaknem 30 ezer táborozó nyaralt a biztonságos és tartalmas programokkal szervezett hatnapos balatoni Erzsébet-táborokban, Zánkán és Fonyódligeten – összegzett Rétvári Bence.

“Külön öröm számukra, hogy a közel 30 ezer résztvevő között határainkon túlról (Kárpátaljáról, Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről) érkezők is voltak, összesen mintegy 2 500-an. Az erdélyi Erzsébet-táborban, Ivó településen lévő táborhelyen nyáron több mint 1 500 magyarországi gyermek táborozott, ősszel pedig csaknem 2 000 erdélyi magyar gyermek pihenhetett” – ismertette a parlamenti államtitkár.

A napközis táboroztatási program keretében Magyarország 500 településén közel 60 ezer gyermek vakációs napközi időtöltéséről és napi négyszeri egészséges étkezéséről gondoskodott a lakóhely közelében a Napközi Erzsébet-táborok keretében. A nyári táborok mellett ősszel és tavasszal ottalvós osztálykirándulásokon vehetnek részt a gyermekek. 2018-ban az őszi-tavaszi ottalvós osztálykirándulások keretében a balatoni táborhelyeken több mint 18 ezer gyermek vett részt Erzsébet-tábori programon – jelezte.

Hozzászólások:

Kovács Sándor (Fidesz) kifejtette: a kormány döntött a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborok fejlesztéséhez szükséges beruházások támogatásáról, ezek jelenleg előkészítés alatt állnak, és most minden fejlesztési terület az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tulajdonába kerül. A javaslat ugyanis rendelkezik a három érintett állami tulajdon átadásáról az alapítványnak – közölte.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) is fontosnak nevezte a gyermekek nyaraltatását az Erzsébet-táborokban, ezért támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot. Jelezte ugyanakkor, hogy március 15-én hatályba lép a területrendezési jogszabály Balatonra vonatkozó szakasza, és bízik abban, hogy valóban a gyermekek fogják a szóban forgó területeket birtokolni, nem pedig apartmanházak fognak ott épülni.
Valóban a gyermekek használhassák ezeket a területeket! – kérte.

Arató Gergely (DK) közölte: az alapcéllal egyetértenek, mert a gyermektáboroztatás kapacitásának növelése támogatható.
Az azonban kérdés – folytatta -, hogy ha ez a cél fontos az államnak, miért szervezte ki ezt a feladatot.
Szerinte az alapítványban mint egy “fekete lyukban” eltűnik ez a vagyon, és így Zánka is elvesztette közintézmény jellegét.

Rétvári Bence államtitkár zárszavában azt mondta: egy olyan alapítványról van, amely egyházi kötődésű, ezért biztosított, hogy a köz javát fogja szolgálni a vagyon. Ezután az elnöklő Lezsák Sándor lezárta a vitát.