Zalaváron nő a lakosságszám, Sármellékkel ipari parkot terveznek a reptéren (tvkeszthely.hu)

“Ennyi futó pályázat Zalavár életében – mint az elmúlt évben – még nem volt” – így látja a település polgármestere, aki szerint bár az elmúlt év nem a tervek szerint alakult, de minden lehetőséget maximálisan ki tudtak használni. A Keszthelyi Járáshoz tartozó falu Sármellékkel közösen egy ipari park kialakítását tervezi a repülőtér területén. Ez a beruházás várhatóan 2022-ben realizálódik majd.

 

Zalavár – a nyilvántartások szerint – 939 lakos otthona napjainkban. Az itt élők számára többek között az orvosi rendelő és védőnői épület felújítása történt meg, ez várhatóan egy hónapon belül fejeződik be. Itt eszközbeszerzésre is sor került. Közel tizenhatmillió forintból pedig az óvoda belső felújítását is elvégezték. A gyerekek mosdója mellett a csoportszobák is megújultak, valamint a melegítőkonyhát is sikerült korszerűsíteni. “Az energetikai pályázattal, kondenzációs kazán beszerzésével energiatakarékosabbá válhatunk. Ugyancsak a villanyhálózat szintén megújult az óvodánkban. Új világítótesteket kaptunk, ami szintén az energiatakarékosságot szolgálja” – tette hozzá a Zalavári Óvoda vezetője, Závec Károlyné.

 

A Kis-Balaton Történelmi Emlékparkban ásatások folynak

Zalavár büszkesége, a külterületen lévő Kis-Balaton Történelmi Emlékpark, vagy más néven a Vársziget átminősítésének köszönhetően folytatódhatnak a már megkezdett régészeti feltárások. A területre vonatkozóan több fejlesztési terv van folyamatban. A művelődési ház felújítása jelenleg is zajlik. A jövőben tervezik az ötven esztendős épület külső megújítását is. A település lakossága számára tavaly öt “Magyar Falu Program” pályázatot sikerült megnyerni, ebből belterületi karbantartásra is jutott forrás.

Lucz József polgármester elmondta még: “Volt egy eszközbeszerzéses pályázatunk, amivel Zalavár település belterületeit tarthatjuk megfelelően karban. Egy egy új típusú, négykerék meghajtású traktort sikerült beszereznünk hótolóval és rézsükaszálóval, egy önjáró fűnyíró kistraktort és hozzá kapcsolódóan egy aggregátort, és három darab kaszát, motoros kaszát.”

 

Egyre több a bevándorló

A jövőre vonatkozóan tervezik a temető felújítását is, valamint az oda vezető, rendkívül rossz állapotú mezőgazdasági út rekonstrukcióját is szeretnék megoldani. A jövőbeni tervek között szerepel a polgármesteri hivatal korszerűsítése is. A polgármester pozitívumként értékelte, hogy gyarapodik a lakosságszám: tavaly tíz gyermek született Zalaváron. A 16 év alatti fiatalok, gyerekek száma 116 fő.

“Szeretnék pályázni egy játszótérre, ugyanis nincs egy közterületi játszóterünk. Úgy gondolom, hogy Zalavár fejlődik, ugyanis egyre több gyerek születik a településen, egyre több a bevándorló, akik ide költöznek – a falusi CSOK-nak köszönhetően. Egyre többen telepednek le a településen, ebből kifolyólag nagyon-nagyon fontos lenne egy játszótérnek a kialakítása, ami ugye mindenki számára elérhető legyen a településen” – nyilatkozta a polgármester a Keszthelyi Televíziónak.