Zala megyében 6 százalékkal csökkent tavaly óta az álláskeresők száma (mti)

Zala megyében 6 százalékkal kevesebb volt január végén az álláskeresők száma, mint az előző év azonos időszakában – tájékoztatta a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya az MTI-t.  Január végén 7256 álláskeresőt regisztráltak a Zala megyei kirendeltségeken: 400-zal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Decemberhez képest ugyanakkor 500-zal emelkedett az álláskeresők száma.

 A korábbi években is jellemző volt, hogy az év első hónapjában növekedett a regisztráltak száma. Az idényjellegű, szezonális foglalkoztatás csökkenése miatt a téli időszakban több álláskereső jelentkezett a kirendeltségeken, és 200-zal csökkent a közfoglalkoztatottak száma is – közölték.

 Január végén 5,7 százalék volt a megyében a nyilvántartott álláskeresők aránya: a mutató értéke az egy évvel korábbinál 0,3 százalékponttal alacsonyabb, a decemberinél pedig 0,4 százalékponttal magasabb volt.

 A munkaadók 1,4 ezer – ebből 1,3 ezer támogatás nélküli – új álláshelyet jelentettek be az első negyedév első hónapjában. A korábbi években, januárban ezernél kevesebb munkalehetőség volt a megyében.

 A hónap során 919-en kerültek ki a regisztrációból, közülük mintegy 400-an tudtak elhelyezkedni.

 A közlemény kitér arra, hogy Zala megyében az elmúlt években jelentősen csökkent a pályakezdő álláskeresők száma. Január végén az álláskeresők 7 százaléka, 502 fiatal – 160-nal kevesebb, mint egy évvel korábban – keresett munkát a kirendeltségek segítségével.