XVII. Balatoni Borok Versenye – 2019

A Balatoni Szövetség (BSZ) 2019.-ben XVII. alkalommal szervezte meg a Balatoni Borrégió régiós borversenyét, a Balatoni Borok Versenyét csütörtökön. A bírálat során – amit Balatonfüreden, a Hotel Annabellában tartottak – 3 nagyarany, 41 arany, 93 ezüst és 18 bronz minősítés született. A részletek, hogy melyek a borrégió legjobb fehér, vörös, rozé, desszert és gyöngyöző-pezsgő borai, csak a díjkiosztó ünnepségen,  2019. május 30-án 14.00 órakor, a tihanyi Rege Cukrászdában derülnek ki – az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő BSZ tájékoztatása szerint.

A versenyen olyan – a Balatoni Borrégió hat borvidékéről származó- borokkal lehetett nevezni, melyek a hegyközségi, vagy borvidéki borversenyeken legalább ezüst, vagy arany minősítést értek el. Idén 156 minta érkezett, ebből 102 fehér, 11 gyöngyöző-pezsgő, 13 rozé és 30 vörös bor volt.

A verseny védnöke dr. Nagy István agrárminiszter volt, a szakmai védnökséget a Balatoni Borrégió Tanácsa vállalta. A lebonyolításban a Balatoni Szövetség partnere a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség vett részt.

Hat bíráló bizottság végezte a borok minősítését. A bizottságokban balatoni borászok mellett a Pannon Egyetem oktatói, illetve borászati szakírók kaptak helyet. A bíráló bizottság elnöke Kocsis László, a Pannon Egyetem, Georgikon Karának Kertészeti Tanszékének vezetője volt.

Társadalmi zsűri is részt vett a borok értékelésében, amit Dr. Szabó Balázs a Nemzeti Agrárkamara külkapcsolati igazgatója, Vörösmarty Éva a Veszprém megyei közgyűlés alelnöke, Balázs Árpád, a Somogy megyei közgyűlés Pénzügyi és jogi bizottságának elnöke, valamint Hári Lenke Balatonfüred város alpolgármestere alkottak.

A május végi díjkiosztó ünnepségen derül ki az is, kinek ad át különdíjat a Balatoni Fejlesztési Tanács, a NABE (Nők a Balatonért Egyesület) és a társadalmi zsűri.

A verseny támogatói: Agrárminisztérium, Balatoni Fejlesztési Tanács, Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Balaton-felvidéki Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa.