Wood Wide Web: kiállítás a fenntarthatóság jegyében Vonyarcvashegyen (tvkeszthely.hu)

Az újrahasznosítás fontosságának jegyében nyílt meg a Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink című tárlat Vonyarcvashegyen, amely október 10-ig látható, majd Zircen és Balatonfüreden is látható lesz. A HybridCycle 2021-től a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve indította el a Tiszta Balaton, tiszta művészet sorozatot, az itt készült alkotásokat mutatja be a vándorkiállítás – a Keszthelyi TV híradása szerint.

 

Újrahasznosított vásznak, a művészek által kevert festékek, használt fényképezőgéppel készített fotók. Ezek mind-mind megtalálhatóak a Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink kiállításon. 19 művész pályázott sikerrel és vett részt a Tiszta Balaton, tiszta művészet programsorozaton az elmúlt három évben. Fotográfusok, festő-, grafikus-, képző-  és textliművészek alkottak a fenntarthatóság jegyében. Helyspecifikus projektmunkák voltak Mindszentkállán, 3-3 hetes időszakokat töltöttek el az alkotók.

„Kifejezetten az volt a program célja, hogy valamilyen környezeti problémára, kérdésre reflektáljanak a művészeti eszközeikkel. Úgyhogy tulajdonképpen a fenntarthatóság és a természet kapcsolódását vizsgálja maga a kiállítás. A Wood Wide Web kifejezés azért jelenik meg a címben, mert a természetben fellelhető mikroszkopikus kapcsolódásokra utal, ami most leképeződik a modernkori társadalmunkban, a mindent mindennel összekötő hálózatosodás”

– mondta el Dr. Incze Johanna projektmenedzser.

Az összeállítás további célja, hogy művészetileg is értéket teremtsen és az elkészülő alkotásokon keresztül a lokális és globális kérdésekre is felhívja a figyelmet. A vándorkiállítás Veszprémben debütált, a tárlat bemutatásának második helyszíne Vonyarcvashegy. A szervezők olyan balatoni településeket kerestek fel, amelyeknél fontos a fenntarthatóság.

„Jó pár települést megkeresett az alkotócsoport és maga a projekt kapcsán a szervezőcsapat. Mi alapvetően az első pillanattól kezdve pozitívan álltunk hozzá. Vonyarcvashegy egyrészt azért jó helyszín, mert a településünk is benne van az Európa Kulturális Fővárosa projektben, tehát kapcsolódunk is több szálon. Ez már a többedik szál. Másrészt pedig maga Vonyarcvashegy is nagyon-nagyon fontosnak érzi a környezettudatosságot, az újrahasznosítást. Nagyon jól lépnek fel az illegális hulladéklerakók ellen”

– osztotta meg Osvald Bálint igazgató.

Vonyarcvashegyen október 10-ig látható a kiállítás. A következő helyszín Zirc lesz, majd Balatonfüredre is ellátogatnak vele. Külföldre is elviszik az összeállítás egy részét. Először Kassán, de később Temesváron, Újvidéken és Mariborban is látható lesz – a Keszthelyi TV híradása szerint.