Vonyarcvashegy: „nagy kihívás a fogyatékkal élők helyzetét megkönnyíteni”

A teljesen ép, egészséges családokról való gondoskodás, az ő támogatásuk sem egyszerű, de különösen nagy kihívás, ha a fogyatékkal élők helyzetét kell megkönnyíteni, nekik kell közösséget teremteni, értelmes életet biztosítani – fogalmazott a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára, Beneda Attila szombaton Vonyarcvashegyen, a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány által gondozott, értelmi fogyatékossággal élő alkotók Balaton-parti kiállításmegnyitóján, az MTI tudósítása szerint.

 

A Lélektűz – Szent Iván-éji Lámpások című kiállítás kapcsán – amelyet az alapítványon kívül Vonyarcvashegy önkormányzata, a Balaton Art Alkotóközösség művészei és az Imre Sándor Szeretetszínház közösen szervezett – Beneda Attila azt mondta: a művészetnek az a lényege, hogy az érzékelhető valóságon túli világot próbálja megjeleníteni. Nemcsak az a fontos, hogy a művész a képeivel mit akar kifejezni, de az is, hogy a nézőben milyen gondolatokat, érzületeket kelt. Szent Iván éjjelén pedig a fény és a sötétség harcát láthatjuk, ami egyszerre a leghosszabb nap örömünnepe, de aggódás is, amiért jön a növekvő sötétség. Ez egyszerre a teremtő világ és az emberi múlandóság érzését is közvetíti – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere (független) arról beszélt, hogy nem először partnere a település a Lámpás ’92 Alapítvány programjainak. A településnek fontos törekvése a tudás, a tehetség, a jóakaratú szándék megosztása, a pénznél sokszor fontosabbak a jó ötletek, a kezdeményező közösségek.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány 19 magyarországi településen több száz, főként értelmi fogyatékos gondozott számára biztosít családias lakhatást, értékteremtő tevékenységet, művészeti képzést. Valódi munkahelyeket teremtve, környezettudatos kézműves termékek készítésével foglalkoztatást is lehetővé tesznek gondozottjaiknak.