Volt és leendő – együttműködnek Európa Kulturális Fővárosainak egyetemei (Méz Rádió/vehir.hu)

Együttműködési megállapodást kötött a Pannon Egyetem, mint a régió fontos gazdasági, oktatási, kulturális szereplője és a témában hasznos tapasztalatokkal rendelkező Pécsi Tudományegyetem a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program sikeres megvalósítása érdekében. A szerződést Gelencsér András, a veszprémi és Miseta Attila a pécsi univerzitás rektora írta alá.

 

A közlemény szerint a két intézmény szoros kooperációjában tervezik a jövőbeli EKF szervezési és kutatási munkálatait folytatni, valamint egyebek mellett kidolgozzák közösen az projekt kutatási és egyéb eredményeit tartalmazó kapcsolódó dokumentumtárat is.

Veszprém és a balatoni régió sikeresen pályázott a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címre. E pályázat előkészítéséhez és végrehajtásához jelentősen hozzájárul a Pannon Egyetem mint a régió fontos gazdasági, oktatási, kulturális szereplője. A Pécsi Tudományegyetem szintén fontos szerepet töltött be a pécsi EKF 2010 programban, így hasznos tapasztalatokkal rendelkezik a program megvalósításában. Minderre tekintettel, a sikeres Veszprém-Balaton 2023 EKF-év érdekében állapodott meg a két egyetem.

„Veszprémben 2023-ban és remélhetőleg utána hosszú évekig kiemelt nemzetközi figyelem irányul majd a Pannon Egyetemre is, mint az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik zászlóshajójára. Fontos számunkra, hogy a 2010-ben hasonló szerepet betöltő Pécsi Tudományegyetem vezetői és munkatársai által szerzett tapasztalatokat, jó gyakorlatokat megismerjük, és a két egyetem kölcsönösen segítse egymást a Magyarország számára kiemelkedően fontos eseménysorozat sikeres lebonyolításában és az elért eredmények hosszútávon történő megőrzésében. A közös munkát már megkezdtük, a ma aláírt együttműködési megállapodás a két intézmény kapcsolatának elmélyítését szolgálja” – mondta el dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

„Mivel a Pécsi Tudományegyetem fontos szerepet töltött be a pécsi EKF 2010 programban, így hasznos tapasztalatokkal rendelkezik a program megvalósításában. Jelen megállapodással kifejezzük azt a közös szándékot, hogy mindazt a tudásanyagot és tapasztalatot, amelyet a pécsi kulturális évad során szereztünk, megosszuk egymással. Bízunk benne, hogy egy eredményes és sikeres évad elé nézünk 2023-ban” – mondta el dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

A két egyetem szoros együttműködésben tervezik a jövőbeli Európa Kulturális Fővárosa szervezési és kutatási munkálatait folytatni, valamint többek között kidolgozásra kerül a Pannon Egyetemmel közösen az Európa Kulturális Főváros program kutatási és egyéb eredményeit, dokumentumait tartalmazó kapcsolódó „Dokumentumtár” is.