Vízbiztonsági kamerákat szereltek a Balaton több településére (HelloVidék)

A Balaton Kiemelt Térség víz-, és közbiztonsága fejlesztése érdekében az elmúlt években egy tíz darab eszközből álló, térfigyelő kamera hálózatot építettek ki a magyar tenger körül. Az infrastruktúrát a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) közbiztonság fejlesztési keret terhére vásárolták és üzemelték be. Ahogy arra a tanács legutóbbi ülésén a szakemberek rámutattak, öt darab kamerát a BFT munkaszervezete, ötöt pedig a kamerák üzemeltetését végző Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) szerezte be a szervezet támogatásával.

 

Utóbbi üzemelteti például stratégiai partnerük, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából hazánk tavainak viharjelző rendszereit. Közel két évtizede segítik az állami és egyéb szervezetek baleset-megelőzési tevékenységét is, de Európai uniós dunai vízi projektjeiknek, továbbá 24 órás szolgálatot ellátó hajózási diszpécserszolgálatuknak köszönhetően nagyban hozzájárulunk a Duna, mint nemzetközi víziút biztonságához. Emellett együtt dolgoznak a Balaton Fejlesztési Tanáccsal – írja a Hello Vidék.

A kamerákat a Balaton Kiemelt Térség köz-, és vízbiztonságáért dolgozó hivatalos szervezetek használják a jogszabályok által meghatározott keretek között. Azok üzemeltetési feladatainak egyszerűsítése érdekében kezdeményeztük a tulajdonunkban lévő, öt darab kültéri elektronikus kamera térítésmentes használatba adását a kamerákat jelenleg is üzemeltető Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület részére. Az eszközök használatba adása fejében vállalták az eszközök üzemeltetését a munkaszervezet külön hozzájárulása nélkül.

Az érintett kamerákat a Balaton Fejlesztési Tanács által biztosított támogatás terhére szerezték be, a következő telepítési helyekre:

  • Balatonfüred, Hotel Marina
  • Balatonkenese, Hotel Marina Port
  • Fonyód, Várhegy kilátó
  • Tihany, Club Tihany
  • Keszthely, Helikon Hotel

Az előterjesztésben megjelölt, rendkívül jó felbontású, kiváló képeket közvetítő térfigyelő kamerákat több célra is használhatják majd: információkat biztosítanak például a vízbiztonsággal összefüggő kérdésekről, az illegális szemetet a területre beszállító járművekről, az egyéb gyalogos-, vagy járműmozgásokról, de várhatóan a szabálytalanul leparkoló járművek rendszámai is leolvashatók lesznek majd róluk.