Vízbe esett kajakost mentettek ki a Balatonból

A rendőrség ügyeletére október 29-én, kora délután érkezett bejelentés egy kajakosról, aki az Alsóőrs előtti vízterületen felborult és önerejéből nem tud visszaszállni a sporteszközre.

Az egyenruhások a helyszínre siettek, ahol a bajbajutottat a kajakkal együtt a szolgálati kisgéphajóba segítették, majd biztonságban a partra vitték. A 49 éves férfivel szemben a víziközlekedési szabályok megsértése miatt szabálysértési feljelentést tettek.

Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni kell egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzésnél a lámpa percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorlás hajók kivételével).

A viharjelzés figyelembevételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek – írja honlapján a rendőrség.