Elmarad a Balatoni Víz Világnapi Konferencia, online megoldást keresnek

A március 24-re tervezett “Víz Világnapi Konferencia a Balaton Régióban” című rendezvény a koronavírus járvány elterjedésének megakadályozása érdekében hozott kormányzati intézkedésekkel összhangban elmarad. Jelenleg vizsgáljuk a rendezvény online eszközökkel való megtartásának lehetőségét – közölték a szervezők.

A rendezvényt a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi, a konferencia helyszíne eredetileg Siófokon lett volna.

 

Tervezett Program:

9.30 – 10.00 Regisztráció

10.00 – 10.05 Konferencia megnyitása és köszöntő

10.05 – 10.25 A 2019. évi Budapesti Vízvilágtalálkozó eredményei az előttünk álló 3 év tervezett tevékenységei (2022. évi Vízvilágtalálkozóig) Heincz Balázs főosztályvezető, Külügyi és Külgazdasági Minisztérium

10.25 – 10.35 A Balaton Kiemelt Térség hosszútávú fejlesztési koncepciójának tervezése, kitekintéssel az integrált vízgazdálkodásra Dr. Molnár Gábor, ügyvezető igazgató, Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.

10.35 – 10.50 EU Víz keretirányelvének végrehajtási tapasztalatai a Balaton vízgyűjtő területén, vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés aktuális feladatai Országos Vízügyi Főigazgatóság

10.50 – 11.20 A tó vízgazdálkodási szolgáltatásainak hosszú távú biztosítása érdekében szükséges feladatok, vizsgálati eredmények és tervezett fejlesztések Országos Vízügyi Főigazgatóság

11.20 – 11.40 A klímaváltozás vízminőségre gyakorolt hatásainak vizsgálata, mezokozmosz kísérletek eredményeinek bemutatása Dr. Jordán Ferenc igazgató, MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet

11.40 – 12.00 Kérdések, hozzászólások

12.00 – 13.00 Ebéd

13.00– 13.20 A Balaton külső tápanyag-terhelésének jellemzői, hatása a tó vízminőségére különös tekintettel a klímaváltozásra (villámárvizek, felszín borítottság változása, stb.) Dr. Clement Adrienne egyetemi docens, BME Víziközmű és Környezetmérnöki Tanszék

13.20 – 13.40 Kék-zöld infrastruktúra tervezése településfejlesztési szempontból Dr. Buzás Kálmán egyetemi tanár, BME Víziközmű és Környezetmérnöki Tanszék

13.40 – 14.00 Vízellátás, csatornázottság fejlesztése és a klímaváltozás okozta kihívások orvoslása a Balaton Kiemelt Térségben Volencsik Zsolt vezérigazgató, Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

14.00 – 14.20 Az üzleti szféra kezdeményezései, lehetőségei a vízkészletek megőrzése az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség növelése érdekében Balogh Levente elnök, Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft.

14.20 – 14.40 Kérdések, hozzászólások

 

A részvételi szándékot 2020. március 20. (péntek) 12.00 óráig kérik jelezni E-mailben: bftprogramok@gmail.com címre, vagy a 84/317-002 faxszámon.

További információ és jelentkezési lap itt érhető el.

 

Háttér:

A Balaton Kiemelt Térség (BKT) területi fejlődése, a terület- és gazdaságfejlesztés hatékony területi irányítása, az okszerű és takarékos területhasználat, valamint a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság megőrzése érdekében született meg és lépett hatályba az elmúlt évben Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési terve.

Ezzel párhuzamosan a Kft. elkészítette a kiemelt üdülőkörzet területére vonatkozóan a BKT klímastratégiájának tervezetét a 2019-2030 időszakra (folyamatban van az elfogadása), valamint megkezdte a BKT hosszútávú fejlesztési koncepciójának felülvizsgálatát.

A balatoni táj és parti sáv szakszerű kezelése összetett feladat. Vízvédelmi, élőhelyvédelmi, nádgazdálkodási, tájkép-megőrzési célok és intézkedések mellett megje­lennek a közösségi és turisztikai fejlesztések igényei is. A vízparti táj kezelésének alapfeladata, hogy miképp lehetne feloldani a természet/környezet jó ökológiai állapotban tartása és az emberek vízhasználati igénye között fennálló ellentéteket.

A rendezvény célja,  hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a vízgazdálkodást érintő nemzetközi tevékenységekről, a vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés aktuális feladatairól, a tó meder állapotával kapcsolatos legújabb vizsgálatok eredményeiről, a Balatont érő tápanyagterhelésről, a klímaváltozás vízminőségre, vízkészletre gyakorolt hatásairól, a tervezett fejlesztésekről, beruházásokról.