Vitorlás a drága nyaraló helyett (vg.hu)

Kimagaslóan jó évet zártak az idén a vitorlásokat forgalmazó hazai cégek, és 2020-ra is hasonló eredményeket várnak. A kereskedelem bővülésének azonban gátat szab a kikötők helyhiánya.

A Bavaria Yachts a korábbiaknál valamivel kevesebb, de nagyobb vitorláshajót adott el az idén, részben a balatoni nyaralók drágulása miatt. Egyre több család vásárol ugyanis ingatlan helyett egy akkora vitorlást, amelyen eltöltheti a nyári hétvégéket – mondta a Világgazdaságnak Lange Péter, a társaság ügyvezetője. Szerinte azért is nő a vitorlázás népszerűsége, mert ehhez nagyon jók a Balaton adottságai, a tó pedig néhány éve újra nagyon népszerű és divatos. Ez tíz éve még nem így volt, amikor a Balaton vízállása nagyon alacsony volt, településeinek infrastruktúrája és szolgáltatásai pedig fejlesztésekre vártak.

A turisztikai fejlesztések nagyban segítették a vitorlázás népszerűbbé válását: az erőteljes bővülés 2017-ben kezdődött a piacon, a mi cégünk forgalma tavaly és az idén is nagyjából 20 százalékkal nőtt. Sokan meglátták a piaci lehetőséget, már egyre több forgalmazó kínál vitorlást
– emelte ki Lange Péter. A Bavaria Yachts bérbe is ad vitorlás hajót, a szolgáltatására egyre nagyobb a kereslet, zömében családok részéről.

A hazai piacon a tízméteres hajók a legnépszerűbbek, ezeket a forgalmazóktól nagyjából nettó 100 ezer euróért lehet megvenni.
Bár az eladások nőnek, a további bővülést akadályozza a kikötők hiánya. Az ügyvezető elmondása szerint szabad, jó kikötőhelyet (minőségi szolgáltatásokkal és infrastruktúrával, közel Budapesthez) szinte lehetetlen találni, sőt, már a fővárostól távolabbiakból is kevés van.