Visszakerül a helyére a fonyódi Walkó-kilátó (mti)

– A fonyódi magaspart mozgása miatt megdőlt és életveszélyessé vált, tavaly eltávolított Walkó-kilátó legkésőbb júliusra visszakerül a helyére, a helyreállításához szükséges forrást a város biztosítja – közölte Hidvégi József (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken az MTI-nek.

A polgármester elmondta, hogy a muzeális értékű kilátó állami tulajdonú területen épült 93 éve, ezért állami támogatással szerették volna helyrehozni az alatta lévő magaspart megerősítésével. Pénzt nem, de az agrártárca hozzájárulását megkapta az önkormányzat a József utcai kilátó visszaállításához, amelyhez idei költségvetéséből biztosította a szükséges 18 millió forintot – tette hozzá.

A Walkó-kilátó az elmúlt években egyre jobban megdőlt, három éve az előtte futó járda is megrepedt, az egyik letört díszelemének darabjait a magaspart alatt futó 7-es főút mellett találták meg. Akkor a közvetlen életveszélyt elhárították, majd tavaly teljesen lebontatta a kilátót az önkormányzat.

A polgármester elmondta, hogy a helyreállító munka megkezdődött, a felújított kőépítmény, ami a város egyik turisztikai látványossága a páratlanul szép panorámával együtt, 6-8 méteres beton-cölöpökkel megerősített talapzatra kerül vissza.

Emlékeztetett arra, hogy régi, ma is fennálló probléma a 7-es főút mentén található fonyódi magaspart mozgása. Pár évvel ezelőtt sikerült ideiglenes megoldással megállítani a nyugati rész omlását közel 50 millió forint állami támogatással, de a végleges megoldás, ami a tervek szerint 5,3 milliárd forintba kerülne, még várat magára – mondta.