Virtuálisan rekonstruálták a szemesi kolostort (sonline.hu)

Pálos Agapét szerveztek a hétvégén a balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Házban. Az eseményt hagyományteremtő szándékkal tavaly rendezték meg először azért, hogy a településen élők és a történelem iránt érdeklődők megismerjék a szemesi Mindszent Pálos kolostor feltárásának eredményeit – írja a sonline.hu.

 

A rendezvényen mutatták be Czigóth Sándor a Pálos kolostorok című 52 perces tudományos, ismereterjesztő filmjét is. Az alkotás nagy része a balatonszemesi Mindszent kolostorról szól, de más templomok és kolostorok is megjelennek benne.

Czigóth Sándor érdeklődésünkre elmondta, a filmben egy különleges háromdimenziós rekonstrukciós rajz is látható a Mindszent templom és kolostor épületeiről.

A Pálos Agapét olyan tudományos, ismeretterjesztő előadásokkal színesítették, amit a nem hozzáértő érdeklődők is könnyen megértettek. Végh András a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, ásatásvezető kutatási eredményekről és a filmről tartott előadást. Takács Miklós régész pedig a Pálos kolostorok térszerkezetéről mesélt- írja a sonline.hu.