Virtuális múltidézés a Balatonnál, kalandozás a természetben (zaol.hu)

Akár a patkolókovács vagy a pék munkáját is kipróbálhatja bárki a virtuális világban, a természetben pedig megújul a Nagymező és a Festetics-kilátó, s vadaspark is nyílik. Ez csak néhány újdonság a Bakonyerdő Zrt. fejlesztései közül.

A Keszthelyi-hegység számtalan kilátóval, túraútvonallal és látnivalóval várja a természetjárókat. A terület a Bakonyerdő Zrt. kezelésében van: az erdészet több pályázat és önerő segítségével, összesen 60 millió forint ráfordításával valósít meg fejlesztéseket. Ezek többsége Gyenesdiást, illetve a település környéki erdőket érinti.

A Nagymezőn egy jelentős fejlesztés valósul meg: egy játszóvár létesül, két újabb tűzrakó helyet létesítünk, a meglévőket felújítják és erdei bútorgarnitúrákat helyeznek ki – mutatta be a terveket a zaol.hu-nak  Gerencsér Zoltán, a Bakonyerdő Zrt. ökoturisztikai főelőadója.
Innen, a Nagymezőről eddig is többfelé vehették az irányt a kirándulók, s hamarosan egy újabb lehetőséggel bővül a célpontok köre.

Az egyik fejlesztésünk a Festetics-turistaút kialakítása, amely a Nagymezőt köti össze Vonyarcvasheggyel. Ez egy meglévő erdészeti út, területtisztításra lesz szükség és egy helyen erdei bútorokat helyezünk ki. A Nagymező előtt indul és Berzsenyi kilátó irányába halad majd az út, de nem éri el azt. Innen tovább a Hosszú-völggyel párhuzamosan megy tovább. Majd a nyomvonal rácsatlakozik a piros sávra, amely Vonyarcvashegyen, a Helikon Taverna közelében ér véget, ezt megelőzően, még bent a hegységben egy kedvelt magaslaton egy erdei menedékházat alakítunk ki.

– tette hozzá. Ez az út körülbelül négy kilométer hosszúságú lesz, s a tervek szerint nyáron már végig is járhatjuk. Ugyancsak ekkora fejeződik be a Festetics – kilátó felújítása.

Az erdőből a település belterületére érve a Festetics Imre Állatparkban őshonos magyar állatfajok – többek között bivalyok, lovak, szamarak, mangalicák és a baromfiudvarok lakói várják (természetesen a lehetséges nyitás után) a kicsiket és a nagyokat. Az állatpark egy 4,6 hektáros területtel bővül: itt vadasparkot alakítanak ki.

Ez kötődik a Festetics-örökséghez is, hiszen Festetics Imre gróf volt az első olyan arisztokrata, aki a tudományt a gazdaság szolgálatába állította. Ő volt az, aki Mendelt megelőzően publikálta és alkalmazta azokat a ma már közismert beltenyésztési és keresztezési módszereket, melyekkel javítani lehet az állomány bizonyos előnyös tulajdonságait. Emléke előtt tisztelegve mutatjuk be az őshonos magyar juhfajtákat. A vadasparkba kerülnek Magyarországon élő nagyvadak: gímszarvasok, dámvadak, muflonok és vaddisznók. Az új vadaspark területén kialakítunk egy lovaskarámot is, így a környékbeli lovardák segítségével lovagoltatásra is lesz lehetőségünk

– mondta Gerencsér Zoltán, aki egyben az állatpark és a látogatóközpont vezetője is.

A fás, erdős területen természetes környezetükben, szinte köztük járva figyelhetik meg a látogatók a vadakat, illetve akár, a hamarosan épülő vadlesekről és pihenőpadokról megtehetik mindezt. Az állatpark területén felújították a karámokat, állatismertető táblákat és új játszótéri eszközöket is kihelyeztek.

Az erdőből a település belterületére érve a Festetics Imre Állatparkban őshonos magyar állatfajok – többek között bivalyok, lovak, szamarak, mangalicák és a baromfiudvarok lakói várják (természetesen a lehetséges nyitás után) a kicsiket és a nagyokat. Az állatpark egy 4,6 hektáros területtel bővül: itt vadasparkot alakítanak ki.

A Természet Háza Látogatóközpont pedig – amint a járványügyi korlátozások enyhülnek és létesítmény kinyithat – modern újdonsággal várja majd a látogatókat. Egy VR-szobát alakítottak ki (virtuális valóság), melyben a speciális eszköz segítségével különleges élmény vár a vendégekre.