Okos zár forradalmasíthatja a szálláskiadást

Itt az okos zár. Mostantól hazánkban is kapható az ISEO, zárrendszereket gyártó cég legújabb fejlesztése, amivel anélkül küldhetnek virtuális kulcsot, és engedhetik be vendégeiket a szállásadók, hogy egy pillanatra is találkoznának velük. A zárak nyitásához nincs szükség másra, mint egy okostelefonra – olvasható a forgalmazó cég sajtóközleményében.

A biztonságtechnikai termékeket forgalmazó HOGE Kft. által mostantól hazánkban is elérhető ISEO Libra okos zár lehetőséget nyújt a szállásadóknak, hogy bármikor beengedjék vagy épp a kicheckolás idejét követően kizárják vendégeiket apartmanjaikból vagy vendégszobáikból. Mindezt okostelefonjukról intézve az ország vagy épp a világ bármely pontjáról, találkozás nélkül.

A Libra okos zár működtetéséhez mindössze egy ingyenesen letölthető applikációra van szükség, ezen keresztül küldhetjük el, a másik fél pedig fogadhatja az ajtónyitáshoz szükséges virtuális kulcsot. Legyen szó egy váratlanul érkező vendégről vagy a takarítónőről, esetleg  az üzemeltetést segítő személyzet bármely tagjáról.  „Azt is mi mondjuk meg, hogy a virtuális kulcs mettől meddig nyissa a zárat, így biztosak lehetünk benne, hogy például a takarítónő csak az általunk megadott időben tartózkodik ott” – jegyezte meg Ónody Csaba, a HOGE Kft. ügyvezetője.

Az okos zár minden be- és kilépést naplóz, köztük a sikertelen nyitási kísérleteket is, így az applikáción keresztül könnyedén értesülhetünk róla, ha valaki engedély nélkül vagy épp az előre egyeztetett időponttól eltérően próbálkozik bejutni. A Libra okos zárak nemcsak online verzióban érhetők el, hanem offline is használhatók, így lehetőség van arra is, hogy érkezéskor és a szoba vagy apartman átadásakor a szállásadó a vendég bankkártyáját, okosóráját tanítsa meg arra, hogy nyitni tudja a zárat, ez viszont távolról nem, csak a zárhoz érintve oldható meg.

 

Apartman- és lakáskiadás kulcsátadás nélkül

Az előre megszabott érkezési és távozási idők a vendégek és a szállásadók kezét is kötik, nem beszélve az előre nem várt járatcsúszásokról vagy az utazás során felmerülő extra körülményekről. A virtuális kulccsal nyitható okos zárak viszont végleg megoldják ezt a problémát. Elég e-mailben elküldeni a virtuális kulcs aktiváló kódját, amit a vendég okostelefonja fogad, majd bluetooth-os kapcsolaton keresztül nyithatja is a zárat. „A vendég kizárólag a lefoglalt időben tud bejutni a helyiségbe, ezzel könnyen kiküszöbölhető a főleg rövid távú lakáskiadásoknál lévő egyik legnagyobb veszélyforrás, hogy egy kulcsmásolást követően később váratlan vendégek is bejuthatnak” – emelte ki Ónody Csaba.

De nemcsak a főként fővárosi turizmusra építő Airbnb-zők problémáját oldja meg az ISEO Libra okos zár, hanem a Balaton-parti apartmanok és vendégházak, illetve a vidéki elvonulás helyszínéül szolgáló kisházak tulajdonosaiét is. „Nincs szükség például arra, hogy a több tíz szobával vagy apartmannal rendelkező tulajdonos minden vendége érkezéséhez és távozásához egyenként igazodjon, elég, ha e-mailben elküldi nekik a virtuális kulcsot. Ráadásul egy zár esetében akár több ’kulcs’ is kiadható egyazon időben, így a nagyobb létszámú nyaraló társaságoknak is sokkal kényelmesebb, hogy nem kell egymáshoz igazodniuk, nem úgy, mint egy fizikai kulcs esetében, és az is kizárható, hogy valaki időközben elhagyja a kulcsot. Ha mégis épp a nyaralás alatt veszíti el a vendég a nyitással felvértezett mobiltelefonját, akkor a tulaj bármikor, bárhonnan egy gombnyomással letilthatja a hozzáférését, így azzal már senki nem juthat be az apartmanba” – tette hozzá a HOGE Kft. szakembere.