Vincent van Gogh rajzaiból nyílt kiállítás Keszthelyen (tvkeszthely.hu)

Vincent van Gogh rajzművészetéből nyílt időszaki kiállítás a napokban a Helikon Kastélymúzeumban, ami szeptember 22-ig látogatható. Az „Igazabb a szó szerinti valóságnál” című tárlat a művész 101 heliogravürjét mutatja be. Az összeállítás egy magángyűjtő tulajdonát képezi, aki maga is ellátogatott a megnyitóra. Véleménye szerint ezt mindenkinek látnia kell.

A tárlat érdekessége, hogy nem a művésztől megszokott színes festmények, hanem fekete-fehér rajzai láthatók rajta. A kezdeti időszakban ugyanis ezekkel gyakorolt a festő.

„Ezek a rajzok, illetve a rajzok után készült grafikák azt mutatják be, hogy milyen másik oldala van még van Goghnak. Tehát bemutatják egyrészt a pályájának a kezdetét, tehát hogyan gyakorolt, mielőtt igazából híres festővé vált. Hogyan készített vázlatokat a képeihez, vagy hogyan rajzolta le az elkészült festményeit utána, hogy el tudja küldeni a testvérének például és be tudja mutatni neki, hogy min dolgozik éppen, milyen festményen.”   – ismertette Kardos Laura.

A 101 darab rajz egy magángyűjtő tulajdonában van. Ezekre Zürichben talált rá. Thomas Emmerling mindig is nagy rajongója volt van Goghnak. Ezt az összeállítást már több helyre kölcsönadta, mivel vallja, a művész remekműveit meg kell ismertetni a közönséggel.

A keszthelyi kastély a németnyelvű országokban is ismert és kedvelt kirándulási célpont. Mondta el a műgyűjtő. Hozzátette, véleménye szerint pontosan ez az az indok, amiért ezt a helyszín az, ahol méltó módon be tudja mutatni ezt a kincset.

A megnyitón Jancsikity József festő- és grafikusművész méltatta a tárlatot, valamint ismertette a heliogravür technikát.

„Már nem használatos ez, igazából a mai technológia szerint már túlhaladottnak számít, mivel majdhogynem azt lehet mondani, hogy a digitális technológia printek, azok ugyanezt a célt betöltik, tehát reprodukálják és sokszorosítható formában az eredetit, de akkoriban ez egy forradalmi megoldás volt, amikor még a fotográfia is gyerekcipőben járt.”

A tárlaton van Gogh testvéréhez írt leveleiből származó idézetek is megtalálhatóak, melyek a képek hangulatához szolgálnak kiegészítésül – a képeket, felvételt is közlő Keszthelyi TV beszámolója szerint.