VIMOSZ: az őszre kialakult válsághelyzet erősen fenyegeti a turisztikai és vendéglátó ágazatot

A Turizmus Konjunktúra Indexből és az elmúlt napokban hat szövetség összefogásával készült felmérésből is jól látszik, hogy az őszre kialakult több tényezős válsághelyzet nagyon erősen fenyegeti a turisztikai és vendéglátó ágazat vállalkozásait – áll a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) közleményében.

 

Mint írják, a forgalomvisszaesés és a költségek elviselhetetlen növekedése okán a vállalkozások jelentős százaléka készül arra, hogy felfüggeszti tevékenységét akár több hónapra is, de számos vállalkozás a végleges bezárás gondolatával is foglalkozik.

A nehéz anyagi helyzetben a kormányzat SZÉP kártyával kapcsolatos döntése a kereslet szezonon kívüli, azaz a legnehezebb periódusban való megnövelésével segítheti a jövedelmezőségi gondok enyhítését. A százmilliárd forintra becsült többletkereslet ösztönző hatásával a legnegatívabb forgatókönyv – a tervezett üzembezárások – elkerülését, a munkahelyek megtartását segítheti. A következő néhány hónapos időszakban nagy jelentőségű lehet ennek az előrehozott keresletnek a megjelenése, kiemelten a vidéki vendéglátóhelyeken – a VIMOSZ közleménye szerint.