Villám csapott Balatonfűzfő legendás mamutfenyőjébe (veol.hu)

Villám csapott a péntek hajnali viharban Balatonfűzfő féltett természeti kincsébe, a mintegy negyvenméteres hegyi mamutfenyőbe, melyet még 1936-ban ültettek – közölte a szomorú hírt Marton Béla polgármester.

– A fa nemcsak régi, hanem különleges látvány a városban, Balatonfűzfő emblematikus jelképének számít, amelyre nagyon büszkék vagyunk – szögezte le a veol.hu-nak Marton Béla.

Fotó: Balatonfűzfői Közös Önkormányzati Hivatal

A polgármester felidézte, a fa megsérült részeit a helybeli és a veszprémi tűzoltók mintegy negyvenméteres emelődaruból eltávolították, majd a fát vissza is vágták. A helybeliek azt tervezik, hogy szakértővel vizsgáltatják meg, mit lehet tenni az öreg növényért, így utánajárnak annak, hogy egy permetezés, illetve tápanyag segíthet-e rajta.

Bíznak a különleges fenyő megmaradásában, de ha semmiképpen nem lehet megmenteni, akkor a helyébe újat ültetnek majd, és a régi emlékére emlékhelyet, tanösvényt hoznak létre. Terveik szerint a különleges növényekről, többek között a hegyi mamutfenyőről táblákon különféle információkat, dokumentumokat helyeznek el itt.