Világhírt hozott a tihanyi levendula a magyar tudósnak (divany.hu)

Dr. Bittera Gyula pályája klasszikus módon indult, biológiát tanult, majd természetrajz–vegytan szakos tanárként dolgozott. De még fiatalkorában nagyot fordult vele a világ. 25 éves volt, amikor fejébe vette, hogy valami újat alkot, olyat, amit még nem láttak a magyarok, parfümöt akart gyártani.

Tanítás mellett minden szabad percét kísérletezéssel töltötte, amire felfigyelt híres főnöke is. Bittera ugyanis a Magyar Madártani Intézetben kezdett oktatni, amelyet a nagy polihisztor, Herman Ottó vezetett. Az ornitológus díjazta a lelkes tanár munkáját, és hamarosan felkérte a gyógynövénykísérleti állomás megalapításra. 1918-tól már semmi sem állhatott az illóolaj-tesztelés útjába.

A levendula jobban érdekelte, mint a háború

A megbízás által Bittera első kézből értesül az I. világháború alatt kialakult gyógyszerhiányról és a gyógynövények termesztésének fontosságáról. Természetesen az orvostudomány javára is folytatott kutatásokat, de továbbra is az illatok készítésére fókuszált. A háború után tanulmányi útra ment, bejárta Európát, csak azért, hogy személyesen lássa a kontinens legjobb gyógynövénytermesztési területeit. Amikor felismerte, hogy milyen módszerekkel lehet a legnagyobb haszonnal kecsegtető növényeket gondozni és felnevelni, már csak egy birtok és a megfelelő növény kellett.

Tudta, hogy levendulára van szükség a kiváló minőségű illóolajokhoz, illetve a magyar éghajlati és földtani adottságokra. Erre a kettő alapra építette fel saját vállalkozását, a Bittera Gyula Illóolaj- és Vegyészeti Gyárat.

De miért éppen a Balaton?

A tudós beleszeretett a délfrancia levendulamezők látványába, ami a Balaton-felvidékre emlékeztette, ezért direkt ide tervezett éghajlat- és talajtani felméréseket, a kutatásokból pedig kiderült, hogy jó helyen jár. Ugyanis a tihanyi Csúcs-hegy déli lejtője a legalkalmasabb a levendulatermesztésre, ezért 1926-ban bérbe vette azt a tihanyi bencés apátságtól, majd virágmagokat vásárolt az előkelő francia Vilmorin-Andrieu & Cie virágmag-kereskedő cégtől. A szerzetesek ebből csak azt látták, hogy sorra szállítják földjükre a Budakalászon előnevelt orvosilevendula-palántákat. Bittera Gyulának 5 évet kellett várnia, mire elegendő növény burjánzott az illóolaj lepárláshoz. Az évek alatt felismerte azt is, hogy a levendula illóolaj-tartalma levágás után folyamatosan csökken, és összetétele változik, ezért a lepárlást az ültetvény mellett végezte három saját tervezésű, mozgatható színréz lepárlóval.

A teljes cikk itt elolvasható.