Vigyázat, a déli parton akár 120 km/órás széllökés is várható

A meteorológiai előrejelzések szerint szerda késő délután, illetve este Somogy megyében is heves zivatarokra kell számítani. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért a hivatásos állomány mellett az önkormányzati és az önkéntes tűzoltókat is felkészítette a várható igénybevételre – áll a katasztrófavédők hirbalaton.hu-hoz eljuttatott közleményében.

Az előrejelzések szerint károkozó szélrohammal és nagyméretű jéggel is érkezhet a vihar (90 km/óra feletti széllökés, 2 cm-t meghaladó jégátmérő), de több helyen valószínű felhőszakadás is (az ismétlődő és intenzív jelleg miatt kisebb körzetekben akár 50 mm feletti csapadék is lezúdulhat). A Balaton térségében viharos erejű északi, észak-nyugati széllökések várhatók. A széllökések elérhetik a 90-120 km/órás sebességet a déli parton.

A katasztrófavédelmi kirendeltségek tájékoztatták a várható időjárásról a járási, települési mentőcsoportok, az önkormányzati tűzoltóságok, önkéntes tűzoltó egyesületek parancsnokait. S felhívták a figyelmüket arra, hogy az előrejelzések szerinti nagy mennyiségű csapadék lehullása esetén minden szivattyúra, motorfűrészre és emberi segítségre szükség lehet.

A 70 km/h-nál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes viharkárokat okozhat:

– szilárd építményekről leszakíthatja a tetőfedeleket,
– súlyosan megrongálhatja az energiaellátás és távbeszélő berendezések vezetékeit,
– könnyű épületeket dönthet össze,
– közlekedési zavarokat, akadályokat idézhet elő,
– fákat törhet ki.

Az ilyen erős széllökések faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, és nemcsak balesetveszélyesek, hanem közlekedési akadályokat is képezhetnek. A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit. Ha az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztása életbe lép, viharos erejű szél esetén zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket vigyék be az épületbe, mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket. A vihar idején közlekedők kerüljék a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat. A tavakra szóló viharjelzéseket vegyék komolyan a fürdőzők, valamint a vízi sportok kedvelői is. A fesztiválozók vihar esetén tartsák be a szervezők és a biztonsági személyzet utasításait.
Azok, akiket otthonában ér a heves zivatarra vonatkozó meteorológiai riasztás, áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, mert a háztartási gépek, elektronikai eszközök a villám okozta túlfeszültség hatására károsodhatnak. A szabadban tartózkodók villámlás esetén kerüljék a magányos fák, antennák, nagyobb fémszerkezetek közvetlen környezetét, illetve a villámlásnak jobban kitett magaslati helyeket. A villámlás ellen biztonságos menedéket nyújtanak az épületek, vagy a zárt ajtajú és ablakú autók.
Erős vihar esetén az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban akár huzamosabb ideig is zavarok lehetnek. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket, vagy sérült közműhálózatot észlel, ne közelítse meg, értesítse a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon.
A zivatarokkal és a villámlással kapcsolatos részletes információk elérhetőek az alábbi linken: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_heves_zivatar
Az időjárással kapcsolatban kísérje figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztásait, amit megtehet a http://met.hu/ címen, vagy a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazásán (http://vesz.katasztrofavedelem.hu)

(14:24)